Hoće li Sebastijan Kurc postati novi austrijski kancelar?

Danas će 6.401.304 Austrijanca s pravom glasa na prevremenim parlamentarnim izborima izabrati austrijski parlament.

Zvezda predizborne kampanje, i objekat njenog najprljavijeg dela, bio je Sebastijan Kurc (31), aktuelni ministar spoljnih poslova Austrije i od proletos šef Narodne stranke.

Kurc u predizbornoj kampanji (ali i pre nje) nije napravio grešku Angele Merkel. On je izbeglice stavio u centar predizborne kampanje.

„Zaustavićemo ilegalnu migraciju i zaštititi našu bezbednost“, ponavljao je Kurc kome je svojevremeni angažman na zatvaranju takozvane „balkanske rute“ obezbedio potrebnu uverljivost.

Prisvojivši tako ključnu temu Slobodarske partije Austrije, Kurc je tu stranku potisnuo s prvog mesta anketa i privukao deo potencijalnih glasača krajnje desnice.

Ankete mu proriču sigurnu pobedu, ali nedovoljnu da vlada sam. Posle raspada dosadašnje crno-crvene koalicije, ne smatra se neverovatnim da će Kurc biti prinudjen da desnoj Slobodarskoj partiji ponudi saradnju. Stranačka zaklinjanja da sa Slobodarskom partijom nama saradnje više nisu na dnevnom redu- narodnjaci sa njom već dele vlast u austrijskoj pokrajini Gornjoj Austriji, a socijaldemokrate u Burgenlandu (Gradišce).

Tako bi Kurc mogao da ispadne tragičan heroj ovih izbora: on je potisnuo krajnje desničate sa vodećeg mesta u anketama, a onda je nesrazmerno povećao njihov uticaj uvodeći ih pravo u vladu.

Prema anketama od ponedeljka Narodna partija Austrije trebalo bi na današnjim izborima da dobije 33% glasova ili za 9 procentnih poena više nego na prethodnim izborima.

Slobodarskoj partiji Hansa Kristijana Štrahea ankete obećavaju 27% ili za 6,5 procentnih poena više nego na prethodnim izborima. Mali rast ima i liberalna stranka Neos (+1 procentni poen), a najveći su gubitnici Zeleni s padom od 7,4 procentna poena, pa onda Socijaldemokratska partija Austrije sa deficitom od 3,8 procentnih poena ili ukupno 23% glasova.

Ali, ankete su toliko grešile u poslednje vreme, pa bi mnogo neočekivanog moglo da zadesi i Austriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com