Hoćemo li danas znati naslednika Angele Merkel

Danas Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Nemačke po drugi put pokušava da nađe naslednika Angeli Merkel odnosno osobu koja će preuzeti vođenje tom strankom, koja duže od 15 godina vlada Nemačkom, pa se može reći i Evropom.

Pokušaj gospođe Merkel da na to mesto instalira Anagret Kramp-Karenbauer, osobu po svom izboru, pokazao se kao potpuni promašaj.

Gospođa Kramp-Karenbauer je pre godinu dana podnela ostavku na funkciju šefice stranke, pošto je i uz tu, doduše prećutnu ali jasnu podršku jedva pobedila Fridriha Merca, koji će danas pružiti partiji priliku da ispravi tu, po njegovom mišljenju, grešku.

Partija je odluku trebalo da donese krajem prošle godine, ali je partijski kongres odložen zbog teške epidemiološke situacije, Merc je, međutim, otvoreno tvrdio da je odluka odložena jer se njegovi veliki izgledi na pobedu nisu sviđali delu stranke.

Ukoliko on pobedi, i pitanje kandidata CDU-a za sledećeg nemačkog kancelara je rešeno. A šanse Markusa Zedera, premijera Bavarske, da bude zajednički CDU/CSU kandidat opasno slabe.

Merc je predstavnik desnog krila stranke, krajnje liberalnih ekonomskih i konzervativnih političkih pogleda, koji uključuju negativan odnos prema otvaranju nemačkih granica za izbeglice. Veruje se da bi sa Mercom, CDU čekale temeljne promene i otklon od politike Angele Merkel.

Kako sada stvari stoje, Norbert Rentgen, šef Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, nema nikakve šanse, a izbor premijera Severne Rajne Vestfalije Armina Lašeta značio bi da pitanje kandidata CDU-a za nemačkog kancelara današnjim stranačkim kongresom nije rešeno.

Izbor Lašeta za šefa CDU-a podržava nemački ministar zdravlja Jens Špan, čije šanse da se najesen ipak nametne kao sledeći kancelar, s izborom Lašeta, rastu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com