Iranski mediji : Lociran helikopter iranskog predsednika

Kako informacije iranskog izdanja Tasnim prenose ruske agencije RIA Novosti i TASS mesto prinudnog sletanja helikoptera ,u kome se nalazio iranski predsednik Ibrahim Raisi ustanovljeno je, a sa imamom grada Tebriz Muhamedom Ali Al Hašemijem,koji se takodje u helikopteru nalazio,uspostavljen je dvaput kontakt.

Komandant snaga Korpusa straže islamske revolucije u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan general Asgar Abas Galizade izjavio je da je dobijen „signal s helikoptera i mobilnog telefona jednog člana posade“ kao i da je ustanovljeno tačno mesto helikoptera,prenela je RIA Novosti.

Zamenik ministra inostranih poslova Irana Mehdi Safari izjavio je zatim da je imamu grada Tebriza Muhamedu Ali Al Hašemiju dvaput pošlo za rukom da,posle pada helikoptera , uspostavi vezu mobilnim telefonom i tim prilikom je rekao da se „odeća loše“ i da „čuje zvuk kola hitne pomoći“.

Prema tim informacijama, i pored magle,kiše i teškog terena, potraga za helikopterom je sužena sa 20 kilometara na 2 km2.

Pozivajući se na 13 kanal, TASS je preneo da je Izrael nezvanično signalizirao da „nema nikakve veze“sa padom helikoptera,u kome su se nalazili iranski predsednik Ibrahim Raisi i ministar inostranih poslova Husein Amir Abdolahiana.

Do prinudnog sletanja helikoptera je došlo u nedelju kad su se iranski zvaničnici vraćali sa otvaranja brane u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan .Dogadjaju je prisustvovao i azerbejdžanski predsednik Ilhan Alijev.

Na molbu Irana, pomoć u potrazi za helikopterom poslali su Turska i Rusija.

Rusija je poslala 47 specijalista,a Turska 32 alpinista – spasilacq i traženu tehniku.

Pomoć su ponudili i UAE, Katar, Oman, Indija, Azerbejdžan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com