Ispada da slučaj kapetanice Rakete nije tako jednostavan

Čin Karole Rakete, kapetanice broda nemačke nevladine organizacije Sea Watch, podelio je i posvadjao javnost i Italiji i Nemačkoj. Najmanje.

Rakete je protivno italijanskim zakonima uplovila u luku Lampeduza s 40 imigranata na brodu teškom 600 tona i pri tome izgurala brodić italijanske finansijske policije (Guardia di Finanza), čijih joj je šest članova posade, tvrdi se da je to i snimljeno, jedva umaklo. Oni sad svedoče o strahu koji su preživeli.

Brodić italijanske finansijske policije ima, u poslu obezbedjenja sigurnosti morskih puteva i luka, status ratnog, te je italijanski ministar unutrašnjih poslova akciju Rakete ocenio kao agresiju.

Ona se više puta, preko italijanske štampe, izvinila za incident s brodićem finansijske policije, ali je, verovatno poučena od advokata, i sama stala da ponavlja kako je preživela veliki strah da će neki od ljudi, koje je prevozila, u očajanju pokušati samoubistvo!

Na teret joj se stavlja i pokušaj izazivanja brodoloma, a kršenje italijanskog zakona o zabrani ulaska u italijanske luke plovila sa nelegalnim imigrantima, pride.

Prema italijanskim zakonima, tvrde nemački mediji, Karoli Rakete preti višegodišnja kazna zatvora, po više osnova.

Da li je ona zaslužila kaznu ili slavu odlučiće sud. Zapadni mediji su puni hvalospeva nezavisnom evropskom sudstvu.

Medjutim, sad se i u italijanskoj i nemačkoj štampi (Rakete je Nemica, a njen brod pod holandskom zastavom) pojavljuju mnoge kontroverzne s kojima posmatrač sa strane ne zna kako da postupi.

U nemačkoj štampi je izneta i tvrdnja da se tu ne radi ni o kakvom spasavanju ljudi i nevolji, nego o trgovini ljudima koji su platili nekoliko hiljada evra da bi se italijanske obale domogli.

Evropska unija se diči visokim evropskim vrednostima i ljudskim pravima. Zar se pojedincima prepušta da ocene da li se ovde radi o potpomaganju trgovine ljudima, ili pomaganju ljudima(u nevolji).

Nevolja 53 imigranta počela je 12. juna i Nemačka, Francuska, Portugalija i Luksemburg izrazili su spremnost da ih prime.

Postavlja se sada i pitanje, kad ih citirane države dosad nisu primile, zašto ih nevladina organizacija Sea Watch nije vozila pravo u neku od njih? U Nemačku? Ili još bolje, s obzirom da je ljude u nevolji sakupila uz libijsku obalu, u Francusku.

Zato što Italija ionako ima status crne evropske ovce, pa je njene zakone dozvoljeno nekažnjeno kršiti? Ili zato što bi u nekoj drugoj članici EU, kako se već dogadjalo, na ilegalne imigranti nekažnjeno i pripucali?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com