Italijanski premijer podneo ostavku: Ovoj Vladi je kraj!

Italijanski premijer Djuzepe Konte objavio je pred Senatom danas da će italijanskom predsedniku Serdju Matareli podneti ostavku.

On je vladu koalicije Lige i Pokreta pet zvezdica proglasio okončanom.

Konte je ministra unutrašnjih poslova i šefa Lege Matea Salvinija optužio za nelojalnost i arogancija. On je rekao da Salvini poslednjih meseci nije pokazao ni malo poštovanja za demokratske institucije i procese, a kako bi zadobio glasove na upitan način je izolovao Italiju u Evropi  i sasvim se jednostrano uključio u temu migracija.

Salvini je, kako izveštava Noje ciriše cajtung, odmah pred Senatom  odgovorio Konteu.

„Ja bih sve još jednom potpuno  isto uradio iz sve snage jednog slobodnog čoveka, rekao je Salvini i tražio da se izbori raspišu odmah za oktobar!

On je rekao da njega i Legu nazivaju fašistima, ali da je najvažnije mišljenje italijanskog naroda i da je on za poslednjih godinu dana učinio Italiju bezbednijom.

Prema najnovijim anketama (Termometro politiko), ako bi se izbori održali sada, Salvinijeva Lega bi bila relativni pobednik (36%),a sa desnim centrom bi imala 50% mesta u parlamentu.

Salvinijeva Lega je tokom letnje pauze otkazala poverenje Kontiju i razišla se sa svojim koalicionim partnerom Pokretom pet zvezduca.Ovaj Pokret se u parlamentu približio ideološki sasvim nesrodnoj Demokratskoj partiji Matea Rencija koji s Bepe Grilom razmatra mogućnost stvaranja zajedničko fronta za stopiranje Salvinijevih autoritarnih tendencija.

Mada Pokret pet zvezdica i Demokratska partija imaju u parlamentu većinu ne veruje se da je realno očekivati da te dve raznorodne političke grupacije formiraju vladu. Uzimajući u obzir i lične animozitete njihovih ključnih ličnosti.

Iako je trenutak najpovoljniji mogući i italijanski predsednik bi, po proceduri, morao da ispita mogućnost formiranja nove većine u sadašnjem parlamentu, vetovatnije je da će Italija na izbore opet u oktobru. Poslednji izbori su održani u martu 2018.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com