Izbori u Beču: Bečlije počistile Štrahea i Slobodarsku partiju

Slobodarska partija Austrije uspela je da ostane u parlamentu grada Beča, ali sa 21,81 procentni poen glasova birača manje nego na izborima pre pet godina, dok njenom bivšem članu i bivšem šefu Hansu Kristijanu Štraheu sa „Timom Hans Kristijana Štrahea“ ni to nije pošlo za rukom.

Glasovi poštom još nisu prebrojani, a Slobodarska partija zasad ima osvojenih 8,92% glasova 418.000 birača koji su izašli na birališta, a Štrahe nedovoljnih 4,32%.

Afera Ibica, koja je pukla maja 2019. godine, još nije dobila sudski epilog, ali su joj zato političke posledice nedvosmislene. Prva je bila prošlogodišnje izbacivanje Slobodarske partije iz tada vladajuće austrijske koalicije sa Narodnom partijom.

Pri bitno smanjenom odzivu birača i dosad nezapamćenom broju glasova upućenih poštom, austrijske socijaldemokrate nastavljaju svoju decenijsku dominaciju glavnim gradom Austrije Bečom, sa 3,5 procentnih poena glasova više nego na izborima pre pet godina.

Njihova se pozicija sa 43,09% glasova, pre nego što su prebrojani glasovi poštom, ocenjuje kao više nego komforna. Koaliciju mogu da prave s kim hoće. Na nacionalnom nivou, socijaldemokrate su u opoziciji.

Svoju poziciju za 9,23 procentna poena na 18,47% poboljšala je i Narodna partija kancelara Sebastijana Kurca.

U Beču pravo glasa na izborima za gradski parlament ima 1.133.010 Austrijanaca, a na izborima za 23 gradske opštine 1.362.789 Austrijanaca i gradjana EU bez austrijskog državljanstvo.

Na birališta je na izborima za bečki parlament izašlo 418.000 birača, a poštom je glasalo njih 300.000.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com