Japanskoj ekonomiji su potrebne bebe i stranci

Populacija Japana u 2014. godini smanjena je za čak 268.000, pokazuju prvi podaci. Rođeno je nešto više od 1.000.000 beba, dok je umrlo 1.269.000 osoba.

Ovakav trend stvara loše prognoze po već teško uzdrmanu japansku ekonomiju – sve manji broj radnika „izdržava“ sve veći broj starijih sugrađana.

Rešenje? Veoma prosto, tvrdi portal CNN Money, potreban je veći broj beba. Da bi se to postiglo Vlada Japana mora da upodobi svoje zakone majkama koje rade. I oni su na dobrom putu. Spremili su set reformskih mera kojima će, nadaju se, podići broj beba po broju žena u državi sa 1,4 na 2,1.

Takođe, Japan bi morao da olabavi svoje imigracione zakone. Verovali ili ne, manje od 2 odsto stanovnika Japana je rođeno van te države.

Jun Saito, stariji saradnik japanskog Centra za ekonomska istraživanja, otvoreno se dotakao te teme: „Suočavamo se sa izborom, da li želimo da budemo bivša ekonomska sila naseljena uglavnom starijim ljudima ili želimo da postanemo aktivna ekonomska sila gde Japanci i stranci žive i rade kao partneri“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com