Jedinstveno podeljeni: Armin Lašet novi šef CDU

Premijer Severne Rajne Vestfalije Armin Lašet tankom je razlikom pobedio Fridriha Merca u borbi za naslednika Angele Merkel na mestu šefa Hrišćansko-demokratske unije.

Lašet je u drugom krugu pobedio Fridriha Merca sa samo 55 glasova razlike.

Na digitalnom kongresu CDU, on je u online glasanju dobio 521 glas prema 466 za Merca.

Za naslednika Anagret Kramp-Karenbauer, ali tačnije Angele Merkel, borila su se tri kandidata: Lašet, Merc i Norbert Rentgen.

Merc je već jednom isto tako tankom većinom izgubio bitku za isto mesto sa, pokazalo se, bledunjavom Anagret Kramp-Karenbauer.

Nasuprot rezultatu, koji svedoči o podeljenosti stranke, sva tri kandidata su se u svojim kandidatskim govorima, u kojima nije bilo ničeg naročito novog, pre svega zalagala za jedinstvo i CDU i Nemačke u različitosti.

Bez svake sumnje, Lašet se u pripremi svog govora više trudio.

On je poentirao stavljajući taj govor u ambalažu priče o svome ocu, bivšem rudaru, koji mu je rekao da pod zemljom u rudarskom mraku nije važno da li ti je kolega visok ili nizak, plav ili crn, sa migrantskim poreklom ili bez njega nego je važno koliko se na njega možeš osloniti.

„Za demokratiju je danas najvažnije pitanje: kome verovati. O tome danas vi odlučujete. O kapitenu tima budućeg zajednistva“, rekao je Lašet.

Nije propustio da kritikuje podeljenost SAD pledirajući za „pouzdanu transatlantsku alijansu“.

„Ono što nam treba je kontinuitet uspeha“, nastavio je on i dodao da „mnogi ljudu dobrom smatraju Angelu Merkel, pa tek onda CDU“.

„Mi moramo snažno da ostanemo u centru“, precizirao je on.

Lašet se za mesto šefa Hrišćansko-demokratske unije praktično kandidovao zajedno s ministrom zdravlja Jensom Španom.

Njih su dvojica zajedno formulisala i program za budućnost CDU i Nemačke, a Špan se i tokom online glasanja uključio da svoju podršku podvuče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com