Jednošalterski sistem registracije za preduzetnike zaživeo u praksi

Agencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je danas da je zahvaljujući unapređenju jednošalterskog sistema registracije u okviru koga su Agencija za privredne registre i Poreska uprava izvršile objedinjavanje svojih procedura, vreme registracije osnivanja i izdavanja PIB-a skraćeno na maksimalnih 24 časa.
APR
U saopštenju se navodi da je od uvođenja unapređenog jednošalterskog sistema registracije, za prvih pet meseci primene ove novine dodeljeno 21.499 PIB-ova.
Najviše PIB-ova je dodeljeno tokom juna (5.319), a za prve dve nedelje avgusta izdato je 1.527 PIB-ova.
Umesto odlaska pred šaltere Poreske uprave, dovoljno je da osnivači i preduzetnici ispravno popune Jedinstvenu registracionu prijavu osnivanja pravnih lica i drugih subjekata registracije u jedinstveni registar poreskih obveznika (tzv. JRPPS obrazac), dostupnu na šalteru APR i na internet strani Agencije.
Ispravnim popunjavanjem ove prijave istovremeno se podnosi prijava za upis u registar APR-a i jedinstveni registar poreskih obveznika.
Zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka prikupljenih na osnovu popunjene Jedinstvene registracione prijave osnivanja, ukinuta je i obaveza osnivača i preduzetnika da lično dostave prijavu za paušalno oporezivanje preduzetnika, odnosno prijavu za PDV obveznike u lokalnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave.
Prema evidenciji APR-a, trenutno je manje od 2 odsto osnivača i preduzetnika koji nisu iskoristili nove pogodnosti koje im pruža jednošalterski sistem registracije osnivanja.
Tačnije, ovi osnivači i preduzetnici nisu dostavili obavezne kontakt podatke koji su neophodni radi sprovođenja procedura u Poreskoj upravi, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com