Kako gleda hrvatski ministar odbrane na jačanje Vojske Srbije

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić rekao je večeras da Hrvatska ima svoje planove i to treba da gleda.

“Srbija ima svoje planove, mi imamo svoje planove i to treba da gledamo”, rekao je novi hrvatski ministar odbrane Mario Banožić u intervjuu za HRT odgovarajući na pitanje kako gleda na jačanje Vojske Srbije.

Hrvatski novinari svaki dan postavljaju to pitanje, pa je postavljeno i ministru Banožiću:Misli li on da bi potpredsednik hrvatske vlade  Boris Milošević trebalo da prisustvuju proslavi 25.godisnjice akcije „Oluja“.

Banožić je rekao da će toj proslavi prisustvovati cela Vlada, što je bila praksa i ranijih godina, pa očekuje da joj prisustvuju i potpredsednik Boris Milošević.

Milošević je inače funkcioner Samostalne srpske demokratske stranke, a u vladi je u ime Kluba nacionalnih manjina, čijih 8 poslanika čine vladinu većinu.

Banožić je rekao da je Milorad Pupovac šef stranke i da je to sasvim druga stvar.

O slučaju Milošević više puta se ovih dana izjašnjavao i hrvatski premijer Andrej Plenković. Ovog puta je on rekao da bi bilo dobro i korisno da proslavi akcije „Oluja“ prisustvuju i Boris Milošević i da on s Miloševićem o tome razgovara.

„Mislim da je naše društvo zdravo, ova 2020.godina je po mnogo čemu bitna i za demokratsku konsolidacije i toleranciju  u društvu…korak naprijed, vrlo jasno opredeljivanje prema povijesti i mislim da ćemo naći rješenje“, rekao je Plenković.

Istina, danas je predsedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću postavljeno i pitanje da li bi članovi Hrvatske vlade trebalo da obeležavaju i srpska stradanja posle „Oluje“, našta je on pred tv kamerama odgovorio :

„Vidjet ćemo. Ovdje se radi o 25.obljetnici Oluje i to je za mene jedan od najvažnijih datuma u modernoj hrvatskoj povijesti i bilo bi lijepo da svi budemo tamo i zajedno proslavimo, rekao je Jandroković.

Ali i hrvatski istoričari priznaju da                    “ najintrigantniji dio operacije Oluja koji i danas izaziva najviše prijepora jest pitanje jesu li pobunjeni Srbi okupirano područje Republike Hrvatske (UNPA  sektori Sjever i Jug) napustili svojevoljno ili su protjerani, odnosno je li Hrvatska operacijom Oluja provela etničko čišćenje pobunjenih Srba?Hrvatsku krivnju neki dokazuju na temelju ‘Brionskog transkripta’ koji se različito tumači „(Davor Marijan:Oluja)

“ Transkript brijunskog sastanka potvrdjuje da je Tudjma htio da pobunjeni Srbi napuste Hrvatsku. Kako je prethodno spomenuto, to je omogućilo da hrvatske snage brzo i bez velikih gubitaka izvedu postavljenu zadaću. Osim toga, nema sumnje da je Tudjmanu odgovaralo da Srbi odu jer ih je smatrao čimbenikom destabilizacije Hrvatske. Ipak, kao što je prethodno prikazano, Srbi bi organiziranu evakuaciju proveli čak i da je hrvatsko vodstvo iskreno željelo da oni ostanu u Hrvatskoj“. (Nikica Barić :“Srpska pobuna u Hrvatskoj 1990-1995).

Na proslavi 25-godisnjice operacije“ Oluja“ ove godine u Kinu najavljen je i govor generala Ante Gotovine, ključne ličnosti te operacije, kome je suđeno i presudjeno  u Hagu za zločine počinjene za vreme te operacije, ali je na kraju odlukom sudije Teodora Merona oslobodjen.

Haški tužilac Serž Bramerc je izjavio :“Zločini koje su počinili generali Gotovina i Markač  su dokazani i javnost u Hrvatskoj treba da bude obaveštena o onome što se dogodilo za vreme akcije ‘Oluja’. A da li će Hrvatska taj dogadjaj slaviti ili ne treba da odluči sama“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com