Kakva Zajednica srpskih opština je obećana Srbima na Kosovu, a kakvu će dobiti?

Kosovski premijer Avdulaj Hoti izjavio je u utorak uveče da neće biti Zajednice srpskih opština na Kosovu sa izvršnim ovlašćenjima i još jednom ponovio da se u dijalogu razgovara o sporazumu, koji podrazumeva uzajamno priznanje, prenosi kosovo-online.

Hoti je rekao da će Zajednica srpskih opština biti onakva kakvom je definisao Ustavni sud Kosova i dodao da je ta Zajednica tema zatvorena Sporazumom iz 2013. godine, ratifikovanim u Skupštini Kosova, Sporazumom o principima iz 2015. godine i Mišljenjem Ustavnog suda Kosova.

„Imamo garancije da Zajednica nema izvršnu nadležnost. Sklonili smo sa stola ideju razmene teritorija, niko ne govori o toj temi“, citira Hotija kosovo-online.

Ranije je na sastanku novog i starog direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i Marka Djurića sa političkim predstavnicima kosovskih Srba ocenjeno da Priština blokira stvaranje Zajednice srpskih opština.

Takodje je zaprećeno napuštanjem centralnih institucija u Prištini, ukidanjem prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama, kao raskidanje obaveza Srba proisteklih iz Briselskog dijaloga.

„Formiranje Zajednice srpskih opština je strateški interes Srba na Kosovu i Metohiji i svako ignorisanje obaveza da ona bude formirana sa svim onim nadležnostima, koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biće tretirano kao otvoren napad na stečena prava našeg naroda“, saopšteno je sa tog sastanka.

Tim povodom je kosovski premijer Avdulaj Hoti izjavio: „Vlada ne podleže pretnjama, od bilo koga da dolaze. Imamo koalicione sporazume sa svim partnerima, uključujući i Srpsku listu. Sve dok se držimo dogovora, radićemo zajedno. To je ono što mogu da kažem o ovome“.

„Primenjuje se princip dogovoren sa našim partnerima i posrednicima u dijalogu, ne slažemo se ni oko čega, dok se o svemu ne dogovorimo. Ništa se ne primenjuje, dok se ne zaključi konačni sporazum o uzajamnom priznavanju i ratifikuje u Skupštini. Tada započinje primena“, rekao je Hoti, a prenosi kosovo-online.

„Kosovo po prvi put ima konstruktivan pristup dijalogu i mi ga ne blokiramo: posle dve godine blokade ušli smo u ovaj proces i postignut je dogovor sa medjunarodnim partnerima da budemo za pregovarackim stolom samo radi konačnog sporazuma o punoj normalizaciji odnosa i uzajamnom priznavanju“, rekao je Hoti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com