Kancelar za Nemačku: Želi li cela Nemačka da postane Bavarska?

Šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Zoder nećkao se mesecima, a onda se ponudio da bude kandidat CDU/CSU za nemačkog kancelara, ako dobije (široku) podršku sestrinske Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Podršku Predsedništva CDU nije dobio, znači trebalo je da se iz trke povuče.

„Tako sam ja razumeo“, rekao je poznati televizijski voditelj Markus Lenc. A vi?

Gosti u studiju – dva novinara i dva politikologa, stvar su razumela – isto.

Zoderov saradnik Markus Blume, generalni sekretar CSU-a je na video – vezi.

„Gospodine Blume, da li smo mi glupi?“, pitao je Markus Lenc.

„Da“, počeo je Blume samo u nameri da dobije na vremenu, ali svi prisutni u studiju su već prsnuli u smeh. Njihovo mišljenje da je Markus Zoder populistički manipulator potvrdjeno je.

Ovaj se ishod jako dopao novinarima, pa je podobna konverzacija, ponavljana i u emisijama drugih nemačkih televizija. Markus Zoder nije kandidat nemačkih medija. Medije drži kapital, a kapitalu ne smeta više kvalifikovane, a jeftine radne snage. Bez obzira odakle je i kako je pribavljena.

U čemu je u stvari stvar?

Nemačka je demokratska zemlja sa poznatom istorijom, pa je svako slobodan da izražava svoja mišljenja, uključujući i politička, ali postoji prećutno očekivanje da će Hrišćansko-demokratska stranka (CDU) potpomognuta konzervativnijom bavarskom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU) u koaliciji CDU/CSU „pokupiti“ i kritičan broj glasova sa desnice, a Socijaldemokratska partija kritičan broj sa levice, tako da se parlamenta ne dokopa nijedna nepoželjna politička snaga. Ni sa desna, ni sa leva.

Sa tim je očekivanjem i sa jedne i sa druge strane odavno „vorbei,“ što bi rekli Nemci – i Die Linke i Alternativa za Nemačku su odavno i u saveznom i u pokrajinskim parlamentima.

Politička borba se sada vodi s ciljem da se sačuva vlast i bez prinudne koalicije s „neprijateljem“. Ali ni to ne ide lako, naročito u istočnim pokrajinama.

Alternativa za Nemačku je ponegde na istoku već postala pojedinačno najjača politička snaga, a CDU je u Tiringenu jedva odoleo iskušenju.

Pred parlamentarne izbore septembra 2021. godine, baza Hrišćansko-demokratske unije (CDU), uključujući tu i stranačku omladinu, očito većinski misli da će vlast lakše sačuvati i „pokupiti“ glasove nepoželjnih političkih opcija ukoliko se, izborom Markusa Zodera za kancelarskog kandidata, unutar koalicije CDU/CSU izvrši rokada i CSU umesto mladjeg postane vodeći partner. I treća velika narodna stranka ne samo u granicama Bavarske nego cele Nemačke!

Šta garantuje ovakav razvoj dogadjaja? Ankete javnog mnjenja.

Posle migrantske krize 2015. godine, Hrišćansko-socijalna unija (CSU) je u rodnoj Bavarskoj kažnjena gubitkom glasova (ne i vlasti) i na saveznim izborima bez Zodera (2017) i na pokrajinskim izborima (2018) sa Zoderom jer svoj politički stav o hrišćanskom identitetu, migrantima i granicama nije uspela da nametne celoj Nemačkoj. Sudeći prema sadašnjim anketama javnog mnenja zbog toga je celoj  Nemačkoj žao više nego i samoj  Bavarskoj.

Ali želi li stvarno cela Nemačka da postane Bavarska?

To je pitanje sad postavljeno u nemačkim medijima.

Baš dobro pitanje.

Igra političkog nadmudrivanja, medjutim, još traje. Barem sledeća 24 sata. Ukoliko šef CDU Armin Lašet nekom zgodom ipak odnese pobedu, njegova će ukupna pozicija kancelarskog kandidata biti ojačana, ali teško da će to biti  dovoljno za isceljenje političkih rana koje su mu nanete iz sopstvenih redova.

One thought on “Kancelar za Nemačku: Želi li cela Nemačka da postane Bavarska?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com