Kazahstane, dolazimo!

Prodaja automobila u Kazahstanu je u julu ove godine smanjena za 12 odsto u odnosu na prethodni mesec. Dok je u Rusiji zabeležen pad od 16,6 odsto.

Kazahstan

Prema podacima Asocijacije kazahstanskog biznisa, prodaja najpopularnijeg brenda “lada“ smanjena je za 23,28 odsto, dok su rast prodaje doživeli veoma skupi automobili, kao inače malo prodavani „porše“ za 300 odsto.

Na spisku četrdesetak najprodavanijih brendova u Kazahstanu, nema „fijata“.

Ako se ostvari prognoza Svetske banke o prosečnoj ceni nafte u 2016. godini od 40-44 dolara za barel, očekuje se da se u Kazahstanu ove godine proda 45.000 novih automobila.

Asocijacija kazahstanskog biznisa prognozira rast prodaje automobila tokom naredne tri godine ukoliko se cena nafte bude kretala u skladu sa prognozama medjunarodnih organizacija na 65.000 komada 2017. godine i 105.000 u 2017. godini. Tome će doprineti i postepeno snižavanje carina u skladu sa tarifama Svetske trgovinske organizacije i pojeftinjenje uvoznih automobila. Kazahstan je 15. decembra prošle godine postao 162. članica STO. Ovu prognozu mogu dovesti u pitanje krize globalnog i lokalnog porekla kao i promene regulative u automobilskom sektoru, upozorava Asocijacija kazahstanskog biznisa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com