Kina odustala od novih carina na američke automobile

U Pekingu je danas objavljeno da je suspenzija dodatnih kineskih carina na američke automobile i delove produžena na neograničeno vreme, objavili su kineski mediji na engleskom jeziku.

Kina je u julu prošle godine odlučila da uvede dodatnu carinu od 25% na 144 marke automobila i automobilskih delova proizvedenih u SAD, kao i dodatnu carinu od 5% na još 67 automobilskih delova, koji se uvoze iz SAD. Te su carine uvedene kao odgovor na dodatne američke carine na kinesku robu.

Odluka kineskih vlasti da uvedu dodatne carine na američke automobile i delove suspendovana je 1. januara na 90 dana, kao deo dogovora američkog predsednika Donalda Trampa i kineskog predsednika Si Djinpinga postignutog u Argentini.

Otad traju kinesko-američki trgovinski pregovori za eliminisanje trgovinskog rata izmedju dve zemlje, koji baca tešku senku na celu svetsku ekonomiju.

Komentatori u Pekingu su ocenili da Peking šalje poruku Vašingtonu da dodatne carine ne namerava ni da uvodi, sve u nameri da se da podsticaj tekućim pregovorima. U Pekingu se očekuje da Vašington odgovori recipročno.

Sledeća runda američko-kineskih trgovinskih pregovora planirana je za sledeću nedelju, kad u Vašington stiže kineska delegacija na čelu s potpredsednikom kineske vlade Liu He.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com