Ko je vlasnik Lidla, Diter Švarc?

Vlasnik Lidla Diter Švarc (79) na čelu je jedne od najvećih porodičnih kompanija u Nemačkoj, Švarc grupe, i ni slučajno ne daje intervjue.

Švarc grupu čine lanac malih diskont marketa Lidl i lanac velikih diskont marketa-robnih kuća, Kaufland.

Nemački časopis Bilanz nedavno je Švarcovu  imovinu procenio na 39,5 milijardi evra, čime se Švarc popeo na prvo mesto medju najbogatijim gradjanima Nemačke.

Prema oceni magazina Forbs, on je 52. medju najbogatijima na svetu.

Upravljanje nad kompanijom preneo je na Dieter Schwarz-Stiftung odnosno Fondaciju Ditera Švarca. To je potez već neko vreme uobičajen medju vlasnicima velikih porodičnih firmi u Nemačkoj: tako se naslednici sprečavaju da rasture firmu, a poreznici da naslednike oderu tako da budu prinudjeni da firmu prodaju.

Švarc ima suprugu Francisku i dve kćeri.

U Nemačkoj ni prvi nasledni red nije oslobodjen poreza.

Za isto se rešenje za života odlučio vidovitiji od braće Albreht, vlasnika konkurentskog diskont lanca Aldi. Njegov deo firme nasledjen je bez potresa.

Diter Švarc se školovao za trgovinu, uglavnom u kompaniji svoga oca Jozefa, od koga je firmu i nasledio, a neko vreme se usavršavao u Americi.

Jozef Švarc je, s partnerom, 1930. godine osnovao firmu Schwarz&Lidl za trgovinu južnim voćem. Koncept mreže diskont trgovina razvio je njegov sin pošto je 1973. godine ušao u firmu. Te je godine osnovao i svoju prvu diskont radnju u Ludvigshafenu na Rajni. Firmu je od oca preuzeo 1977.

Ta zanimljivost se ne zaboravlja ni u jednoj Švarcovoj biografiji: pravo na ime Lidl otkupio je od profesora Ludviga Lidla i tako razrešio pravne nezgode s očevim partnerom.

Jer ime Švarc nije bilo zgodno da se nadene mreži trgovina, suviše direktno je asociralo na Schwarzmarkt odnosno crno tržište.

One thought on “Ko je vlasnik Lidla, Diter Švarc?

  • 7. maj. 2020 at 11:37
    Permalink

    Molim vas,jel ima u srbiji sklapanje kutija za lidl kao sto ima u slovackoj,ja bi radila,ostala sam bez posla zbog corone 19,a nikakva primanja nemam,niti dva i po meseca radim
    SRDACAN POZDRAV

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com