Ko pobedjuje na predsedničkim izborima u Ukrajini?

Ako je suditi po raspoloženju onih Ukrajinaca koji su već odlučili za koga će glasati na predsedničkim izborima 31. marta, Ukrajinom će vladati komičar Vladimir Zelenski.

Prema anketi grupe „Rejting“, obavljenoj izmedju 9. i 15. marta, za Zelenskog bi glasalo 24,9% birača koji će na izbore izaći i znaju za koga će glasati.

Na drugom mestu je bivša premijerka Julija Timošenko s 18,8% glasova tih birača, a na trećem mestu aktuelni ukrajinski predsednik Petro Porošenko s 17,4%.

Na četvrtom mestu je Jurij Bojko, koji uživa simpatije na istoku Ukrajine i u Rusiji, sa 10,2% glasova i na petom mestu Anatolij Gričenko s 9,4% glasova onih Ukrajinaca koji znaju da će glasati i za koga će glasati.

Medjutim, svaki šesti Ukrajinac još ne zna za koga će glasati, a neopredeljenih je, prenosi portal strana.ua, najviše medju siromašnijim gradjanima, seoskim stanovništvom i – ženama.

Ima još socioloških detalja, koje nikako ne bi trebalo izgubiti iz vida.

Recimo polovina Ukrajinaca se izjasnila da ni u kom slučaju neće glasati za aktuelnog predsednika Petra Porošenka.

Ali kad se pitaju ko će, po njihovom mišljenju, na izborima pobediti, 20,8% ispitanih je reklo da će pobednik biti Petro Porošenko, njih 19,5% misli da će to biti Vladimir Zelenski, a 18,6% veruje da će pobednik biti Julija Timošenko.

Što znači da su, prema ovom kriterijumu, glavni kandidati izjednačeni, a ishod – neizvestan.

One thought on “Ko pobedjuje na predsedničkim izborima u Ukrajini?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com