Koja je cena najveće IMT atrakcije: 36 hektara gradjevinskog zemljišta?

Zemljište u novobeogradskoj Zemunskoj ulici broj 26, koje razni investitori javno ili potajno merkaju već dvadesetak godina, najzad je oslobodjeno tereta proizvodnje traktora – celih 35 hektara 79 ari i 93 kvadratna metra.

Zemljište je u državnoj svojini, ali pravo korišćenja ima Industrija mašina i traktora (IMT) u stečaju.

Stečajem IMT-a zemljište se, po zakonu, ne vraća državi kao vlasniku, nego pravo korišćenja ide u stečajnu masu i biće oglašeno na prodaju u najkraćem mogućem roku.

Najveći poverilac IMT-a u stečaju je Beobanka u stečaju (već 15 godina).

Prirodno ima velike razlike u ceni kad se prodaje vlasništvo nad zemljištem i kad se prodaje pravo korišćenja.

Od početka propadanja IMT-a do danas opšta gradjevinska atraktivnost Zemunske ulice je veoma porasla. Mada je zemljište koje u njoj koristi IMT u stečaju zapušteno koliko se to samo zamisliti može.

Atraktivnost zemljišta zavisi i od toga šta je urbanističkom planom na tom mestu predvidjeno da se gradi.

Na pitanje po čemu se pravna pozicija kupaca prava na korišćenje ovog zemljišta razlikuje od pravne pozicije kupaca Luke Beograd i prava na korišćenje zemljišta ispod njenih objekata, pravnici, bar oni koje su konsultovale Ekonomske Vesti, tvrde da nema nikakve razlike!

Ali veruju da će budući kupac od ideja države da poveća naknadu za korišćenje državnog gradjevinskog zemljišta biti zaštićen Zakonom o stranim ulaganjima, koji zabranjuje da se uslovi raspolaganja pogoršavaju posle kupovine ili, ukoliko se bude radilo o domaćem kupcu, dobrim dogovorom sa državom.

U ovom drugom slučaju dogovor mora biti realizovan dok je ova država na vlasti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com