Koliko je garancija i za koga dao Dijamant iz Zrenjanina

Sa velikim se nestrpljenjem očekuje utvrdjivanje pravog stanja stvari u odnosima izmedju Agrokrovih firmu u Srbiji i Agrokor holdinga. Ovog trenutka niko ne može da kaže da li su, na koji način i u kojoj meri firme u Srbiji opterećene dugovima firme vlasnika.

Ključna proizvodna firma u vlasništvu (96 odsto) Agrokora u Srbiji je Dijamant iz Zrenjanina.

Prema zvaničnim registrima, nekretnine Dijamanta – poslovni objekti u Zrenjaninu, pogon Bime i kompleks uljare u Zrenjaninu – pod hipotekom su. Vrednost imovine pod hipotekom poslednjeg dana decembra 2016. godine iznosila je oko 584 miliona dinara ili oko 5 milona evra. Hipoteka je stavljena u korist Eurobank ad Beograd.

Dijamant ima i zalogu u vidu novčanog depozita u korist Raiffeisen rent i Pireus rent, prema registru, ne naročito velike vrednosti – desetak hijada evra.

Na Beogradskoj berzi je upisana odluka Nadzornog odbora Dijamanta iz avgusta 2016. godine, doneta na predlog Agrokora dd, o davanju više jemstava za kratkoročne  kredite Frikoma kod Credit agrikole banke (7 miliona evra) i Halkbanke (180 miliona dinara). Dijamant je, zalihama jestivog ulja i menicama kao sredstvom obezbedjenja garantovao i za kratkoročni kredit kod Sberbanke (1,5 miliona evra) za obrtna sredstva firmi Albatros iz Šida, čija vlasnička veza sa Dijamantom i Agrokorom iz registara nije vidljiva.

Prema Registru založnog prava, upisano je založno pravo Alpha banke na zalihama jestivog ulja Dijamanta  u vrednosti od 3 miliona evra a kao jemstvo za kredite koje je ta banka 15. novembra 2016. godine odobrila Frikomu i trgovinskom lancu Idea.

Za 4. maj zakazana je vanredna Skupština Dijamanta i evo donosimo našim čitaocima dnevni red te skupštine ako mogu bolje od nas da se snadju u toj mreži zaduživanja medju mnogobrojnim firmama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com