Koliko košta stan u Nemačkoj, a koliko kod nas

Prema neki dan objavljenim rezultatima Ankete o prihodima i potrošnji domaćinstava, prosečna porodica u Srbiji na stanovanje, vodu, električnu energiju i gas troši 16,7% svojih mesečnih prihoda.

U Beogradskom regionu taj je procenat nešto viši – 17%.

U subotu su širom Nemačke protestovali podstanari zbog visokih cena stanarina, a prikupljaju se i potpisi za referendum o nacionalizaciji stanova firmi koje ih poseduju (i izdaju) više od 3.000.

Prema podacima statističkog portala Statista, nemačka domaćinstva su u 2018. godini 41,4% svojih prihoda trošila na stanovanje.

Prema studiji posrednika za izdavanje kuća i stanova „Immoscout“, Berlinci su na stanovanje trošili 46% prihoda domaćinstva, gradjani Minhena i više – 55%. Pred pokrajinske izbore u Bavarskoj na ulicama su zbog visokih stanarima bili i gradjani Minhena.

Ali, domaćinstva u Srbiji su u 2018. godini, prema rezultatima Ankete Republičkog zavoda za statistiku, trošila 34,3% svojih prihoda za hranu i bezalkoholna pića, dok su nemačka domaćinstva u te svrhe, a prema portalu Statista, iste godine trošila 14% svojih prihoda.

U ovaj nemački procenat uračunati su, pored izdataka za hranu i bezalkoholna pića, i izdaci za duvan, a kod podataka za Srbiju izdaci za divan su dati posebno. Tako da je razlika u procentu troškova za hranu izmedju Srbije i Nemačke još veća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com