Koliko smo siromašni demokratski, a koliko napredno

Demokratska stranka i Srpska napredna stranka suprotstavile su svoje procene nivoa siromaštva u Srbiji.

Najpre je DS objavila da „više od pola miliona gradjana Srbije živi u apsolutnom siromaštvu, a SNS vlast ne samo da ne čini ništa da se ona smanji već joj ta tema i nije u centru pažnje“.

„Osim 7% apsolutno siromašnih, koji ne mogu da zadovolje ni najosnovnije potrebe, u Srbiji je više od četvrtine stanovništva, njih 1.800.000, u riziku od siromaštva, a većina gradjana, čak 60%, jedva sastavljaju kraj s krajem“.

Pozivajući se na podatke Eurostata, Demokratska stranka podvlači da niži životni standard od gradjana Srbije imaju samo gradjani BiH, Makedonije i Albanije.

Na ove tvrdnje oštro je saopštenjem odgovorila Vlada Republike Srbije podsećajući da je stopa siromaštva u Srbiji 2006. godine bila 8,8% a da je 2017. godine 7,2%.

Od 2014. godine do danas se beleži konstantan pad siromaštva „tako da je ta stopa u poslednjim godinama niža u odnosu na onu iz 2006. i 2007. godine“, navodi se u saopštenju Vlade.

U tom saopštenju se ističe da su od 2010. do 2017. godine budžetska izdvajanja za najsiromašnije povećana tri puta, dok je nezaposlenost, u odnosu na 2012. godinu i vreme kad je politiku kreirala Demokratska stranka, praktično prepolovljena.

„Potvrdu da Vlada predano radi na smanjenju siromaštva i posebno na zaštiti najugroženijih kategorija stanovništva, ilustruje i činjenica da tokom sprovodjenja mera fiskalne konsolidacije 2014. godine nisu smanjivane penzije penzionerima sa najmanjim primanjima“, ističe se u saopštenju.

One thought on “Koliko smo siromašni demokratski, a koliko napredno

  • 21. okt. 2018 at 09:40
    Permalink

    BEDA, A STIĆIĆEMO EU, AKO SE, U MEĐUVREMENU, NE OKLIZNEMO NA LAŽI BEZ PREMCA?!

    Naša je perspektiva, prema Britanskim izveštajima, da ćemo stići EU za 50 godina. Malo su skratili rok. Kako nam ide napredak, za zadnjih šest godina standard pada, otimaju se plate i penzije, troškovi života rastu. Prosek plata najviša primanja u Evropi su u Švajcarskoj gde je prosečna plata 4.421 evro, a zatim u Islandu i Norveškoj sa prosečnom platom od 3.440, odnosno 3.405 evra s druge prosečna neto plata u Srbiji januara 2018. iznosi 422 evra. Kako nam ide nećemo stići EU ni za 500 godina, kako se vlada u Srbiji zadnjih 15 godina. Plate u Srbiji su među najnižim u Evropi i skoro 10 puta (ili 1000%) niža od evropske prosečne plate. S druge strane, cene u Srbiji su samo 51% (dvostruko) niže od evropskih. Pa kako živimo? Bedno, jadno i gladno, jedino na TV, u izjavama vođe, živimo mnogo bolje, nego što jeste, a to vide građani u prodavnicama i u trpezariji. Na ruku ovome ide opadanje nataliteta i stanovništva, iseljavanje mladih i stručnih građana. Naši vodeći političari, kada hvale svoje uspehe, trebalo bi da znaju da 25,50% stanovništva je u zoni siromaštva, dnevno troše po 1,0 $. To je najbolje ogledalo uspeha ekonomije i države u celini, kada bi se zezali.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com