Kolinda Grabar-Kitarović: Vučić me je molio da ne pominjem velikosrpsku agresiju

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u intervjuu za HRT izjavila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da je od nje tražio nego je molio da više ne pominje velikosrpsku agresiju.

Ona je rekla da je takvu molbu odlučno odbila.

„Ono što moram istaknuti prije svega jest da je u diplomatskim odnosima i diplomatskoj korespodenciji vrlo, vrlo neprimereno i nedopustivo prepričavati sadržaje razgovora u četiri oka. Time gubite vjerodostojnost. Medjutim, kad je gospodin Vučić već to učinio, onda ću i ja. Ne da je tražio od mene da ne pominjem velikosrpsku agresiju, već je to i molio. Kao što vidite molba mu nije uslišena. Velikosrpska agresija jest zabilježena, nažalost, krvavim slovima u hrvatskoj povijesti. Ona je samo još jedan totalitarni režim i treba biti i tretiran kao takav. Ona je propala, ona je poražena. Medjutim, isto tako svima onima koji i danas prijete Hrvatskoj želim vrlo jasno reći da nikada više nijedan srbijanski tenk neće ući u Vukovar, neka se nitko time ne zavarava“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Povodom višestrukih fizičkih napada na Hrvatske državljane srpske nacionalnosti u Hrvatskoj ona je osula paljbu na rehabilitaciju četništva u Srbiji koje nastoji obući evropsko odelo.

„Hrvatskoj svakako neće dijeliti lekcije država, koja se nije suočila s vlastitom poviješću. Država, koja ne samo da nije priznala velikosrpsku agresiju i zločine i genocid, koji je počinjen u njeno ime, država koja još i dan danas skriva podatke o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, što je za mene presudno pitanje medjudržavnih odnosa, i svakako Hrvatskoj neće držati lekcije država, koja je rehabilitirala četništvo i srbijanski fašistički režim iz Drugog svetskog rata. To po meni pokazuje da se to neke novo proeuropsko ruho doista u potpunosti izlizalo“.

Povodom napada na pripadnike srpske nacionalne manjine u mestima Uzdolje i Djevrske kod Knina, Grabar-Kitarović je tri puta ponovila da „istraga još traje“, da ona osudjuje svako nasilje ali: „Ne može se svaki incident izmedju hrvatskih državljana različite nacionalnosti klasifikovani kao etnički motivisano nasilje i ja neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj”, rekla je predsednica Hrvatske.

A upitana kako ocenjuje izjavu Milorada Pupovca da je Hrvatska postala faktor nestabilnosti u regionu, Grabar-Kitarović je rekla: “Ha, u najmanju ruku bezobrazna i vrlo neodgovorna izjava. Pupovac je izneo niz neistina na račun vlastite države. On je zastupnik u Hrvatskom saboru gde predstavlja srpsku nacionalnu manjinu, hrvatske gradjane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com