KZŠ Putina: Novinari ne skidajte maske ni na sekund

Američki predsednik Džo Bajden pratiće iz svog ženevskog hotela konferenciju za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina, pa će sam održati KZŠ.

Novinari su u sali gde će Putin održati KZŠ zamoljeni da maske ne skidaju ni kad postavljaju pitanja.

Dva predsednika su se dogovorili o povratku ambasadora, rekao je Putin i ocenio da su pregovori protekli dobro.

Bila je i tema Ukrajine, ali ne jako podrobno. Bajden se složio da u osnovi uređenja tog pitanja treba da budu Minski sporazumi, rekao je Putin.

Metju Čen (CNN) je tražio opštu ocenu razgovora.

„Nije bilo nikakvih neprijateljstava nego principijelan odnos u  traženju puteva da razumemo jedni druge i nađemo tačke približavanja”, odgovorio je Putin.

Bila je i tema sajber sigurnosti, potvrdio je Putin.

Prema američkim izvorima, rekao je Putin, najviše sajber napada u svetu dolazi sa teritorije SAD, druga je Kanada, na trećem mestu su dve latino-američke države, na četvrtom mestu je Velika Britanija.

„Kao što vidite, Rusije tu nema”, rekao je Putin.

On je naveo da je Rusija u vezi sa sajber napadima, iz SAD 2020. godine dobila 10 upita, a ove godine 2 i na sve upite je iscrpno odgovorila.

„Rusija je u vezi sa sajber napadima sa američke teritorije 2020. godine uputila SAD 45, a u prvoj polovini 2021. godini 35 upita. Nije dobila odgovor ni na jedan”, rekao je Putin.

On je rekao da su se oko uredjenja toga pitanja principijelno dogovorili.

Što se tiče Ukrajine, zadatak Rusije je jedino da pomogne u stvaranju uslova za sprovođenje Minskih sporazuma i Rusija je na to spremna.

Što se tiče ruske opozicije i Navaljnog taj čovek je znao da krši ruske zakone, i svesno je išao na to da bude uhapšen, rekao je Putin.

Što de tiče opozicije, SAD su proglasile zvanično Rusiju za svog neprijatelja, i zakonom je propisano da su SAD dužne da podržavaju odredjene političke organizacije u Rusiji.

„Ako je Rusija neprijatelj, koje će organizacije podržavati Amerika u Rusiji? Još ako ih uz to i plaćaju? Ne one koje jačaju Rusiju. Kako mi treba da se odnosimo prema tome?“, pitao je Putin.

On je rekao da se u širokom formatu dosta opširno razgovaralo o pitanju Arktika. I da tu on ne vidi nijednog problema koji se ne bi mogao rešiti.

Novinarka CBS-a je drugi put tražila reč i rekla da protivnike Putina ili hapse ili ubiju.

”Zar to ne govori u prilog tome da vi ne želite poštenu opoziciju?”, pitala je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com