Lik oligarha: Imovina 80 miliona $, mediji, monopol, politički uticaj

Projekat zakona o statusu oligarha, koji je upućen u ukrajinski parlament, izazvao je toliko reakcija u parlamentu i javnosti da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio da će taj zakon izneti na svenarodni  referendum, kako bi sprečio da u dogovoru izmedju poslanika i oligarha zakon bude razvodnjen.

Zelenski je, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao da se tim zakonskim projektom prvi put za 30 godina nezavisnosti Ukrajine utvrdjuje da „u Ukrajini ima oligarha, da oni utiču na politiku, i da toga više biti neće“.

Ukrajina će napraviti registar oligarha, a rešenje o tome ko je oligarh a ko nije donosiće Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu na osnovu zakonom utvrdjenih kriterijuma.

Prema tim kriterijumima oligarh je onaj ko ima imovinu od milion egzistencijalnih minimuma odnosno 2,189 miliona grivni ili 80 miliona dolara, ko je vlasnik ili kontroliše medije, ima monopolski položaj na jednom od tržišta i vrši politički uticaj.

Ovde treba napomenuti da je ukrajinski parlament ove nedelje doneo zakon o novom egzistencijalnom minimumu, koji ove godine ne može biti niži od 40 odsto prosečne plate u 2020. godini odnosno iznosi 4.636,4 grivne. Tako je iznos od koga se neko smatra oligarhom povećan na 171,5 miliona dolara!

Ko se prema oceni Saveta za nacionalnu bezbednost nadje u registru oligarha, biće mu zabranjeno da učestvuje u privatizaciji krupnih objekata, da finansira političke partije, a biće obavezan da redovno, kao poslanici i državni funkcioneri, popunjava imovinsku karticu.

„Ovaj zakonski projekat je samo prvi korak. To je stvaranje osnove za suprotstavljanje oligarhijskom uticaju”, rekao je Zelenski a citira se na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika.

„Kao biznis-ajkule trebalo bi da ste visoko senzibilni. Čudno je što vi ne osećate da se država izmenila i počela novu istoriju. Po novim pravilima. Čak ni to. Prosto – po pravilima. Biti transparentnijim biznisom uz  sadejstvo države, a ne na račun države. Biznisom koji plaća porez, a ne povraćaj poreza, koji finansira humanitarne projekte, a ne grupu činovnika, poslanika. Koji uvećava svoj kapital ne zato što deli i uzima od zemlje. Svako ko je spreman da radi tako, i samo tako – molim lepo. A oni koji ne budu hteli da žive i rade po novim i poštenim pravilima igre, ispašće iz igre”, rekao je ukrajinski predsednik Zelenski.

„Radio Sloboda“ u Ukrajini je dobila izjave trojice kandidata za oligarha.

Igor Kolomojski je rekao da ga već sada nazivaju oligarhom, pa je moralno spreman na ova zakonska rešenja mada „naravno ne bih da budem bela vrana i jedini u tom registru“.

Pres služba Rinata Ahmetova je saopštila da bi se on veoma iznenadio da se u tom registru nadje pošto nije oligarh nego najveći ukrajinski investitor.

A za političku partiju bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka nema nikakve sumnje da je zakon skrojen baš za njega i „nikakve prave oligarhe ne ograničava“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com