Od ljubimca do crne ovce: Svet se srušio na Sebastijana Kurca

Današnje jutro je moralo biti otrežnjujuće za mladjahnog austrijskog ministra inostranih poslova, a od sada kancelara Sebastijana Kurca. Pre svega zbog svojih godina, miljenik medija u regionu, Kurc je brzometno postao predmet najcrnjih karikatura čiji ga autori najpre otvoreno dovode u nacistički kontekst (“Ubiti Hitlera dok je beba”), a onda mu se novine u kojima su karikature (ili komentari) objavljene, kao, pristojno izvinjavaju.

Njegovom odlukom da brzo i efikasno skroji vladu s desničarskkm Slobodarskom partijom Hajnca Kristijana Štrahea duboko su zadovoljni jedino u bavarskoj Hrišćansko-socijalnoj uniji i pri tome ne štede oduševljenje. U Kurcu oni vide „još jednog saveznika u Evropi“ i u njemu prepoznaju „snagu lava“ kadrog da „koriguje pogrešne tendencije iz prošlosti“. Uh! Kurc i Štrahe su borbu protiv ilegalne migracije stavili visoko na listi svojih prioriteta, odmah ispod jake Evrope.

Mada se koalicija Kurc-Štrahe odmah izjasnila za jaku Evropu, kao uslov za jaku Austriju, a nemačkoj kancelarki Angeli Merkel odmah ponudila partnerstvo, Merkel IV, kako je sad rado nazivaju mediji, uzdržano je čestitala Kurcu I, kako dopunski nazivaju mladog austrijskog kancelara, u očekivanju da je on delima uveri u vernost evropskom putu.

Austrijski, nemački i ostali socijaldemokrati u konzervativno-desnoj austrijskoj vladi vide samo braon-crnu perspektivu. Pošto su sa tim istim Kurcom izveli neuspelu veliku koaliciju, austrijske socijaldemokrata je danas najviše razočarao zeleni austrijski predsednik Aleksander van der Belen svojom kooperativnošću s Kurc-Štraheovom vladom. To što je napravio dva ozbiljna proceduralna propusta – pri polaganju zakletve preskočio je Štrahea, pa zaboravio na obavezu ministara da svoje zakletve potpišu – pa ih odmah ispravio nije moglo da izvini van der Belena za njegovu pragmatičnost. Očajni austrijski mediji pitaju se šta bi bilo da je van der Belen do kraja ostao zaboravan, da li bi to značilo da vlada, bar za još neko vreme, nije stupila na dužnost. Značilo bi, tvrde neki od stručnjaka za ustavno pravo koje je konsultovao list die Presse. Ali, predsednik se opsetio…

Odmah od jutrošnjeg jutra grme i nemačke socijaldemokrate. Šef njihove parlamentarne frakcije Ahim Post rekao je doslovce: „S kancelarom Kurcom, članom studentskog bratstva Štraheom i piromanom Orbanom krećemo se u tročetvrtinskom taktu na desno. Adieu, felix Austria!“.

Italijanski socijaldemokrata i evropski parlamentarac Djani Pitela Kurcovoj i Štraheovoj Austriji čak preti i sankcijama.

„Ništa se ne može već sad predvideti, ali ništa ne bi trebalo ni isključiti, pa ni sankcije ili mere zbog kršenja evropskih vrednosti“, napisao je Pitela svedočeći o dubokoj uznemirenosti evropske socijaldemokratije zbog obrazovanja „jedne ekstremno desne vlade u Austriji“.

Ali, kako kaže izreka, ako su socijaldemokrate kanile pobediti, nisu smeli izgubiti…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com