Maja Gojković zaustavlja prodaju umetničkih dela iz vlasništva Jugoeksporta

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković podnela je zahtev Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika da se obustavi prodaja 124 dela likovne i 24 dela primenjene umetnosti iz vlasništva stečajnog dužnika Yes Yugoexport Sistem, Yes korporacija dd Beograd u stečaju.

Aukcijska prodaja ovih umetničkih dela zakazana je za 18. maj.

Početna cena za ova umetnička dela je 10.421.505 dinara, a medju njima se nalaze dela: Petra Lubarde, Miće Popovića, Lazara Vozarevića, Milana Konjovića, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Pedje Milosavljevića, Zore Petrović, Biljane Vilimon, Safeta Zeca, Aleksandra Deroka, Ivana Rabuzina i drugih. Gojkovićeva, kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, podseća da je Muzej grada Beograda 12. maja ova dela proglasio za pokretna kulturna dobra.

Imajući u vidu da su predmetna dela proglašena za kulturno dobro i da su utvrdjene mere njihove zaštite, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, stečajnom dužniku je zabranjeno da njima raspolaže u cilju prodaje, poklona ili upotrebe u komercijalne svrhe.

Ranije su isti zahtev Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika uputili Gradsko pravobranilaštvo grada Beograda i Privredni sud u Beogradu.

Umetnička dela iz vlasništva firme Yes Yugoexport Sistem, Yes korporavija doo, nalaze se u Art depou firme Kunsttrans doo u Beogradu, Pančevački put broj 64.

Firma Yes Yugoexport Sistem u postupku je stečaja od 2006. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com