Mate Rimac – hrvatska super zvezda

Hrvati se jesu ludo obradovali uspešnom plasmanu svoje fudbalske reprezentacije u narednu fazu Svetskog fudbalskog prvenstva, ali preduzetnik Mate Rimac i posle velikog fudbalskog trijumfa nad Argentinom ostaje hrvatska medijska zvezda broj jedan.

Pošto je neki dan nemački Porše postao suvlasnik 10% firmi Rimac automobili i Greyp Bikes, u kojima je Rimac (još) većinski vlasnik, nema u Hrvatskoj ozbiljnog medija koji sa njim nije obavio intervju i kontekstu u kome se kreću njegovi budući planovi nije posvetio opširan članak.

Porše je u ovaj posao uložio 18,7 miliona evra, ali veće udele od Nemaca još imaju sam Rimac i kineska kompanija Camel Group. Vlasničku strukturu čine još dve kineske firme i nekoliko manjih suvlasnika.

Ukratko: Evropska unija katastrofalno zaostaje za Azijom, a onda i za Amerikom, u izgradnji baterija za električne automobile (88% proizvodnje je u Kini, Japanu i Južnoj Koreji) te pokretanjem Saveza za baterije i planiranjem mobilizacije 20 milijardi evra u njegovu realizaciju, naumila da postojeće stanje stvari preokrene u svoju korist. Od uspeha te okasnele ali ambiciozne namere zavisi sudbina sada moćne evropske, pre svega nemačke automobilske industrije.
Tu uskače Mate Rimac! Njegov tim, doduše, razvija električni automobil C2, ali proizvodnja baterija i pogonskih sistema za druge proizvodjače električnih automobila im je primarni cilj.

U, kako rekosmo, brojnim intervjuima, Rimac najavljuje da će uložiti 100 miliona evra u izgradnju fabrike baterija i pogonskih sistema za električne automobile u okolini Zagreba.
Sem vremenskog zaostatka za konkurencijom, Evropska unija nije bogata ni sirovinama neophodnim za gradnju baterija, a Hrvatska još manje, pa će prelazak s faze njihovog sklapanja od ćelija proizvedenih u Kini na fazu proizvodnje biti izazov i za agilnog preduzetnika iz Svete Nedelje koji Hrvatima, već spakovanim da s porodicama uspeh potraže u Nemačkoj ili Irskoj, svojim primerom treba da pokaže da život obavezno ne mora da bude negde drugde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com