MMF: Globalni rast BDP-a manji od očekivanog

Uprkos neuspesima, neujednačeni globalni oporavak se nastavlja. Uglavnom zbog slabije globalne aktivnosti u prvoj polovini 2014. godine od očekivane, prognozirani rast svetske ekonomije je revidiran na 3,3 odsto, o,4 odsto manje u odnosu na april ove godine. A, globalna projekcija rasta za 2015. godinu je smanje na 3,8 odsto, navodi se u izveštaju MMF-a.

Rizici su porasli od proleća, navodi se u izveštaju. Kratkoročni rizici uključuju pogoršanja geopolitičkih tenzija i promenljivi pritisak na finansijskim tržištima. Srednjoročni rizici uključuju stagnaciju i nizak potencijal rasta u razvijenim ekonomijama i pad potencijalnog rasta na tržištima u razvoju.

Imajući u vidu ove rizike, podizanje trenutnog i potencijalnog rasta mora da ostane prioritet. U razvijenim ekonomijama, to će zahtevati nastavak podrške od strane monetarne politike i fiskalna prilagođavanja podešena da podrže oporavak i dugoročni rast. U jednom broju privreda, povećanje investicija u javnu infrastrukturu može da obezbedi kratkoročni rast i pomogne potencijalnom srednjeročnom rastu. Na tržištima u razvoju, prostor za uvođenje makroekonomskih mera koje bi podržale rast varira od zemlje do zemlje. Globalno su potrebne strukturne reforme kako bi se ojačao potencijalni rast i učinio održivim, zaključuje se u izveštaju MMF-a.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com