Moskva: Održana vojna parada u čast Dana pobede

U Moskvi je održana centralna svečanost i vojna parada povodom 75 godina od Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Na paradi je učestvovalo 14.000 vojnika, više od 200 komada tehnike i 75 letilica.

(Fotografije sa današnje parade u Moskvi možete videti na sajtu www.kremlin.ru)

Medju učesnicima su bili vojnici iz 13 stranih država medju kojima simboličan broj od 75 gardista Vojske Srbije. Učestvovali su i vojnici: Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Kine, Moldavije, Mongolije, Srbije, Tadzikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Na paradi su iz našeg regiona učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Na svečanoj tribini bio je i reditelj Emir Kusturica.

Učešće na paradi je najavio i hrvatski predsednik Zoran Milanović, ali se u poslednjem trenutku izgovorio kvarom službenog aviona. Da je otišao u Moskvu, Milanović bi bio jedini predstavnik države članice EU koji bi učestvovao na paradi u čast 75 godina pobede nad nacizmom i fašizmom. Ni predstavnici pobednica ni gubitnica.

U Moskvi je juče boravio ministar inostranih poslova Madjarske Peter Sijarto. Domaćini su očekivali da će on radnu posetu iskoristiti da prisustvuju paradi, ali se on izgovorio neodložnim obavezama u EU.

Tako da paradi nije prisustvovao nijedan predstavnik država članica Evropske unije. Ni pobednica ni gubitnica.

Sem Vučića i Dodika, prisustvovali su šefovi država nastalih na teritoriji bivšeg SSSR: Belorusije, Uzbekistana, Kazahstana, Moldavije, Tadzikistana, Južne Osetije i Abhazije.

Predsednik Kirgizije Sobonbaj Žeenbekov stigao je juče s delegacijom u Moskvu, ali je pri obaveznom testiranju delegacije Kirgizije kod jednog saradnika i jednog člana obezbeđenja potvrdjen Covid-19, pa Žeenbekov iz razloga predostrožnosti nije bio na svečanoj tribini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com