Narendra Modi :Svet dužan da prizna, Indija i Rusiji obezbedile stabilnost tržišta energenata

„Ceo svet se suočava sa krizom u oblasti goriva ,energije, i zahvaljujući našoj saradnji mi smo uspeli da izbegnemo bilo kakve teškoće za obične gradjane Indije -obezbedjivali smo im benzin, dizel gorivo i tako dalje.Zato ceo svet treba da prizna da smo zahvaljujući indijsko – ruskoj saradnji u oblasti energetike mi obezbedili stabilnost na svetskom tržištu“,rekao je indijski premijer Narendra Modi tokom dvodnevne posete Rusiji.

Poseta Modija Moskvi dobila je vrlo zapaženo mesto u svetskim medijima, budući da se Indija medju zemljama Globalnog juga drži za najprozapadniju, a na njeno rivalstvo s susednom Kinom na Zapadu,zasad bez rezultata, ozbiljno računa.

I Modi i njegov domaćin ruski predsednik Vladimir Putin nedavno su ubedljivo na parlamentarnim odnosno predsedničkim izborima potvrdjeni na svojim funkcijama, a na početku susreta Putin se Modiju obratio sa „poštovani premijeru, dragi prijatelju“, а Modi Putinu sa „Vaša ekselencijo, moj dragi prijatelju“.

Putin je ocenio da rusko-indijski odnosi imaju karakter „posebno privilegovanog strateškog partnerstva“ i da dva političara u svojim stalnim kontaktima glavnu pažnju posvećuju razvoju trgovačko- ekonomskih veza.

On je rekao da se robna razmena izmedju Indije i Rusije tokom 2023.godine povećala za 66%, a samo tokom I kvartala 2024.godine za još 20%.

Modi je ocenio da se njegovom i Putinovom prijateljstvu ima zahvaliti što su, usred raznih svetskih kriza u oblasti prehrambene bezbednosti,izbegnute bilo kakve teškoće za indijske farmere i njihove potrebe za veštačkim djubrivom u potpunosti zadovoljene.

„Ja sa sigurnošću mogu da kažem, oslanjajući se na naše prošlo iskustvo,da ćemo zajedno raditi i u budućnosti ,učvršćivati našu saradnju i produbljivati sve aspekte naše saradnje,i dostizaćemo nove ciljeve“,rekao je indijski premijer Narendra Modi pošto je podsetio da je to njegova 6. poseta Rusiji i da su se on i ruski predsednik Vladimir Putin u proteklih 10 godina već sreli 17 puta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com