NATO član, a nema svoju vojsku

I to je moguće!

Iako je član najvećeg vojnog saveza na svetu, NATO-a, Island nema vojsku.

Ova ostrvska država od oružanih snaga, pored policije i jedne anti-terorističke jedinice, ima samo Obalsku stražu.

Island nema čak ni Ministarstvo odbrane! Poslove odbrane i nacionalne sigurnosti vodi posebno odeljenje u okviru Ministarstva spoljnih poslova Islanda.

Obalska straža Islanda sastoji se od tri lako naoružana patrolna broda, kao i nekoliko manjih plovila čija uloga je isključivo osmatranje. Svi patrolni brodovi Obalske straže su proizvedeni u inostranstvu (Čile i Danska), a nose imena bogova iz nordijske mitologije – Tor (bog groma i munje), Tir (bog rata) i Aegir (bog mora).

U okviru Obalske straže Islanda nalazi se i Sistem za odbranu vazdušnog prostora. Taj sektor ima tek jedan avion, tri helikoptera, četiri kompleksa sa radarima i komandni centar. Sistem za odbranu vazdušnog prostora Islanda nije osposobljen za bilo kakvu borbu, te se Island za odbranu vazdušnog prostora oslanja isključivo na saveznike iz NATO-a.

I pored nedostatka klasične vojske, Island nije vojno mirovao. Tako je od 1958. do 1976. godine islandska Obalska straža nekoliko puta ušla u okršaj sa daleko nadmoćnijom Kraljevskom mornaricom Velike Britanije. Island je, verovali ili ne, odneo pobedu mirovnim pregovorima u ovom nekonvencionalnom vojnom sukobu.

Island, zemlja čuda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com