Nemačka država će pomoći železare sa 5 milijardi

Nemački ministar privrede Peter Altmajer najavio je državnu pomoć nemačkoj industriji čelika od najmanje 5 milijardi evra za period 2022-2024.

Kako su preneli nemački mediji, Altmajer je tu pomoć opravdao potrebom temeljne transformacije velikih peći u nemačkim železarama iz peći na ugalj u peći na hlorovodonik, koji postaje hit u Evropi.

Ranije je procenjeno da će nemačkoj industriji čelika biti potrebno 30 milijardi evra za potpuni prelazak na hlorovodonik, kao gorivo za visoke peći, i ocenjeno da nijedan  nemački proizvodjač potrebni novac ne može da obezbedi sam. Potrebno je da država obezbedi najmanje polovinu potrebnog novca, kako bi nemačke železare postale potpuno klima-neutralne, poručeno je iz nemačke industrije čelika, i upozoreno da se inače može dogoditi da se čelik u Nemačkoj više ne proizvodi.

Još avgusta prošle godine, Altmajer je izrazio nadu da će Nemačka za ovu pomoć dobiti zeleno svetlo Evropske unije do letnje pauze 2021. godine.

Tokom prošle godine vodjeni su pregovori sa najvećim nemačkim proizvodjačem čelika  kompanijom Thyssenkrupp o državnoj pomoći od 5 milijardi evra.

Toliki novac je bio potreban da se konsoliduje proizvodnja čelika u toj kompaniji, koja je dospela u krizu još pre epidemije koronavirusa zbog poslovnih promašaja u Brazilu i SAD.

Predstavnici kompanije su ukazivali i na veliku količinu čelika koji su na svetsko tržište plasirale Kina, Rusija i Indija, čije čeličane se, prema tvrdnjama iz Thyssenkrupp, ne pridržavaju visokih standarda proizvodnje te čelik proizvode uz manje troškove.

Pregovori o državnoj pomoći su, medjutim, propali. Thyssenkrupp je za 17,2 milijarde evra prodao visokoprofitabilnu proizvodnju liftova, a započeo je i pregovore s britanskim konkurentom Liberty Steel o prodaji proizvodnje čelika.

Sem toga, kako su izvestili nemački mediji, uslovi državne pomoći nisu za kompaniju bili prihvatljivi : dve milijarde evra iz Fonda za privrednu stabilizaciju solidno bi bilo okamaćeno, a na osnovu preostale 3 milijarde iz sredstava za podsticaj hlorovodonika država bi stekla privremeno vlasništvo, koje bi za 6-7 godina moralo da bude otkupljeno, što deo kompanije koji se bavi proizvodnjom čelika ne bi mogao da finansira bez prelivanja sredstava iz ostalih delova kompanije.

Sem toga političko protivljenje pomoći države kompaniji Thyssenkrupp bilo je ozbiljno.

Ali ponuda kompanije Liberty Steel nije zadovoljila menadžment Thysdenkrupp, pa su pregovori o prodaji početkom marta 2021. godine prekinuti, a zaposleni su obavešteni da je novi cilj osamostaljenje posla sa čelikom, podizanje produktivnosti i ukidanje više radnih mesta od 3.000 dosad planiranih.

Tako da je državna pomoć i to hitna opet na dnevnom redu.

Atmosfera je idealna: SAD su se vratile u Sporazum o klimi, nema više medjunarodne organizacije i institucije koja zelenu energiju i klima-neutralnu privredu ne drži u vrhu svojih ciljeva, sve političke stranke u Nemačkoj su i zelene, a biće još zelenije s obzirom da rejting Zelenim i dalje raste i sa njime njihovi izgledi da se posle više od 15 godina vrate u saveznu nemačku vladu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com