Nemačka na nogama: Socijalizam pred vratima?

­Uzbudjenje je medju nemačkim političarima na vrhuncu. Dvadesetak dana pred, odjednom jako važne, evropske izbore većini njih se pričinio socijalizam pred vratima, a, oh užasa, ne donose ga Rusi.

Nego je šef mladih socijaldemokrata Kevin Kinert (29) dao intervju magazinu Cajt. U kome je, na pitanja koja se u novinarstvu nazivaju sugestivnim, pominjao socijalizam, zamišljao, oh užasa, kolektivizaciju BMW-a, inače proizvodjača automobila premijum klase, zalagao se za podelu stanova – stanarima. Hanoveriše Algemajne primećuje da je zlonamerno ispušteno da se Kinert izjasnio za sve to, ali ako se sprovede – demokratski. Revolucija, dakle, nije pominjana. Samo bi još ona nedostajala.

List tvrdi da su, dan posle intervjua, Kinertu u Erfurtu aplaudirali na ulici, šljapkali ga s odobravanjem po ramenu, dovikivali mu ljubazne reči.

Ministar finansija Olaf Šolc (SPD) pokušao je da sve udari na šalu, ali su mu, ne samo iz naročito uzbudjenih bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Alternative za Nemačku (AfD), poručili kako ništa nije smešno.

Liberali su zahtevali da SPD odmah razjasni svoj stav o svojini, vidjeni ekonomisti su Kinertu savetovali da predje u neku ekstremno levu stranku, a iz preduzetničkih krugova u SPD-u je zahtevano da se Kinert iz stranke  izbaci – odmah.

Potpredsednik SPD-a Ralf Štegner i šefica (oh, ne) Levice Katja Kiping jedini su podsetili da je u demokratskom društvu dopušteno (i poželjno?) diskutovati o svemu, iako, osigurao se Štegner, svako zna da SPD nije za podržavljenje preduzeća.

Štegner je skrenuo pažnju da su „mnogi mladi ljudi ubedjeni da je kapitalizam, u kom danas živimo, udario u svoje granice“, a Kiping je ocenila da je gledanje Kinerta „izraz promenjenog vremena“ jer „mnogi žele da pobegnu od čiste profitne logike“.

Desna i liberalna strana nemačke političke scene urla: Zašto ćuti Kinertova šefica  Andrea Nales?

Oni znaju šta biva kad diskusija jednom krene. Pogotovo što se, na čelu sa Berlinom, širom Nemačke već prikupljaju potpisi za referendum o nacionalizaciji Deutsche Wohnen, najveće firme za izdavanje stanova, čije cene i stanarine eksplodiraju.

Na pitanje šta on podrazumeva pod socijalizmom na primeru  BMW-a, Kinert je rekao: “Meni je manje važno da li će na ulazu BMW-a da stoji ‘državna proizvodnja automobila’ ili ‘društvena proizvodnja automobila’ ili će kolektiv da odluči da BMW u ovom obliku više nije potreban“.

A o stambenoj problematici: “Ako se stvar konsekventno izvede do kraja, trebalo bi svako da poseduje maksimalno stambeni prostor u kome sam živi“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com