Nemačka vlada neće uvoditi generalno ograničenje brzine na autoputevima

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert izjavio je u ponedeljak da nemačka vlada ne razmišlja o uvodjenju generalnog ograničenja brzine na nemačkim autoputevima od 130 kilometara na sat.

Potrebu za uvodjenjem generalnog ograničenja brzine kategorično je odbacio i nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer, i takvu ideju je ocenio kao nerealističnu.

Šojer tvrdi da su nemački autoputevi najsigurniji na svetu.

Prema podacima nemačke statistike, na koje se pozvao nemački javni servis, broj poginulih na svim putevima u Nemačkoj bio je 2017. godine (3.180) na najnižem nivou u poslednjih više od 60 godina odnosno za 85 odsto niži nego 1970. godine kad je poginulo više od 20.000 ljudi.

Broj poginulih je pao i na nemačkim autoputevima, ali manje nego na regionalnim i drugim putevima: sa 943 poginulih 1980. godine na 409 poginulih 2017. godine, jedna trećina zbog prekomerne brzine. Ali je broj teško povredjenih na nemačkim autoputevima porastao sa 4.924 u 2010. godini na 5.974 u 2017. godini.

Kao kriterijum sigurnosti puteva uzima se i broj poginulih na milion stanovnika. Nemački javni servis iznosi podatke prema kojima ispada da je u Nemačkoj postoji znatno veći rizik da gradjanin pogine u saobraćajnoj nesreći nego da bude ubijen. Naime, na milion stanovnika u Nemačkoj godišnje pogine u saobraćajnim nesrećama 39 ljudi ili 3.180 ukupno. Iste 2017. godine u Nemačkoj je ubijeno 405 ljudi.

Po ovom kriterijumu bolje od Nemačke su: Švedska (25), Danska (30), Holandija (31).

Prema anketama, 51 odsto nemačkih gradjana se izjasnilo za uvodjenje generalnog ograničenja brzine na nemačkim autoputevima na 130 kilometara na sat.

U Nemačkoj su, osim toga, interesi automobilske industrije od prioritetnog značaja.

Sem o ograničenju brzine, u Nemačkoj se, ali ogorčena diskusija vodi oko gornje dozvoljene vrednosti štetnih materija, koje emituju automobili, a s krajnjim ciljem da se spreče nove zabrane ulaska automobila u pojedine delove nemačkih gradova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com