Nemci i Ekonomist bi voleli konzervativno-liberalnu vladu

U nedelju na redovnim parlamentarnim izborima glasaju Nemci. Sam pobednik je toliko siguran, a sudeći po jedinom TV duelu ključnih učesnika, i postizborna kombinatorika, da postoji samo jedna bojazan: da Nemce ne demorališe tolika predvidivost pa da uopšte ne izadju na izbore.

Posle TV duela aktuelne kancelarke Angele Merkel i njenog izazivača, koalicionog partnera Martina Šulca, podrška obema glavnim političkim grupacijama – CDU/CSU i SDP – je počela da se topi, sreća da je do izbora ostalo tek par dana.

Prema anketi koju je za Frankfurter algemajne cajtung napravio Institut za demokratiju Alensbah, koji retko greši, podrška CDU/CSU pala je od kraja avgusta do sredine septembra (6-14. septembar) za dva procentna poena na 36,5 odsto. Za dva procentna poena pala je i podrška SDP-u na 22 odsto.

Malim strankama je podrška porasla: Alternativi za Nemačku za 2 procentna poena na 10 odsto. Nemačkim liberalima i Levici podrška je porasla za po jedan procentni poen odnosno na 11 odsto i 9 odsto. I Zeleni su porasli za pola procentnog poena na 8 odsto.

Prema ovom istraživanju 23 odsto od 1.083 anketirana gradjanina voleli bi da Nemačkom ubuduće vlada konzervativno-liberalna vlada, odnosno priželjkuju postizbornu koaliciju CDU/CSU i Liberalno demokratske partije Nemačke. Ta koalicija je vladala u prethodnom mandatu Angele Merkel.

Za istu se hrabrije liberalnu opciju zalaže i britanski „The Economist“ i buduću nemačku vladu rado vidi u matematičkoj kombinaciji CDU/CSU+Liberali+Zeleni! Britanski list je kategorično protiv sadašnje velike koalicije koja bi, po pisanju The Economist-a, za Nemačku značila samo stagnaciju. Pisanje The Economist-a prenosi Frankfurter algemajne cajtung čija su gledišta takodje konzervativno liberalna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com