Nemci ne bi u sukob sa Rusima

Ukoliko bi nekoj od članica NATO-a zapretila ruska agresija, samo 40 odsto Nemaca bi se saglasilo da joj nemački vojnici, u skladu sa članom 5. Ugovora o NATO-u, priteknu u pomoć. To je pokazalo istraživanje Pew Research Center-a, inače povoljno po Severno-atlantsku alijansu, kako tvrdi Frankfurter algemajne cajtung.

Ispod polovine anketiranih u Španiji i Velikoj Britaniji bi se saglasilo sa učešćem svojih vojnika u takvom slučaju.

Učešće svojih vojnika u operaciji zaštite članice koju bi ugrozila Rusija najviše odobravaju Holandjani (72 odsto), Poljaci (62 odsto), Amerikanci (62 odsto), Kanadjani (58 odsto), Francuzi (52 odsto).

Ali, na pitanje da li bi SAD pod Donaldom Trampom vojno reagovale ukoliko bi neku od članica napala Rusija, dve trećine ispitanika u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi, Holandiji, Poljskoj, Španiji i Nemačkoj odgovorilo je potvrdno.

Inače je istraživanje pokazalo, tvrdi FAZ, da je poverenje u NATO medju gradjanima osam članica tog Saveza i Švedske poraslo u odnosu na prošlu godinu. Zapažanje je dovedeno u kontekst izjave tadašnjeg kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa da je NATO prevazidjen, koje se on kad je postao predsednik odrekao: „Više nije prevazidjen“, rekao je i zatražio od članica da NATO finansiraju sa 2 odsto svog BDP-a.

Prema istraživanju Pew Research Center-a pozitivnu sliku o NATO ima 79 odsto Holandjana i Poljaka, oko 75 odsto Nemaca, 60 odsto Amerikanaca i Francuza. Prošle godine je pozitivnu sliku o NATO imalo 50 odsto Amerikanaca i 49 odsto Francuza.

Ove godine je za članstvo u NATO-u bilo 50 odsto Švedjana dok je samo 39 odsto bilo protiv.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com