Nova austrijska vlada: Manje para za nezaposlene

Prema programu koji je utvrdila nova austrijska koaliciona vlada Narodne i Slobodarske partije prava za slučaj nezaposlenosti biće u Austriji smanjena po ugledu na Agendu 2010. koju je početkom prošle decenije u Nemačkoj donela socijaldemokratska vlada tadašnjeg kancelara Gerharda Šredera.

Prema sadašnjim propisima je onaj ko ostane bez posla dobijao 20 nedelja 55% svog poslednjeg primanja kao naknadu za slučaj nezaposlenosti. Ko posao ne bi našao ni po isticanju tog perioda, dobijao bi pomoć u visini od 95% svoje naknade za nezaposlenost sledećih godinu dana, s tim što je taj rok mogao da bude produžavan. To više neće biti moguće.

Pomoć koju je nezaposleni primao po isticanju prvih 20 nedelja nezaposlenosti biće ukinuta, a umesto nje uvedeno je osiguranje minimalne egzistencije. Da li će ga nezaposleni koristiti, u kom iznosu i koliko dugo zavisiće od imovine i štednje koju poseduje, kao i od godina koje je dotad proveo na radu.

Posedovanje vozila, koje nezaposlenom nije neophodno, i štednje iznad 4.189 evra biće obračunati u utvrdjivanju potreba nezaposlenih. A posle šest meseci nezaposlenosti, socijalna služba će moći da upiše jemstvo za svoje isplate na kući ili stanu ukoliko ih nezaposleni poseduje. Trenutno u Beču ovaj iznos za minimalnu egzistenciju je 844,46 evra, piše bečki list die Presse, ali vlada i tu sprema izmene.

Mada i kritičari namera nove vlade priznaju da je broj osoba koje koriste pomoć, dakle spadaju u one koji duže traže posao, značajno porastao (2016. godine: 182.079) i da je broj tih osoba veći od broja osoba koje koriste 20-nedeljnu naknadu za slučaj nezaposlenosti (2016: 164.328), stručnjaci koje citira die Presse tvrde da nemački primer svedoči da će 160.000 ljudi biti gurnuto u siromaštvo, a da broj nezaposlenih neće pasti.

Judita Piringer iz firme arbeit.plus tvrdi da u Nemačkoj više od 15% nezaposlenih duže od četiri godine traži posao, dok ih je takvih u Austriji, pri sadašnjem ljudskijem režimu, nešto iznad 5%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com