Novotni: Najbolje da Srbija proda udeo u Fijatu

Toga se sada malo ko seća: komšije Hrvati su nam svojevremeno strašno zavideli na investiciji koja se zove Fijat automobili Srbija.

Vrlo pozitivno tu je investiciju ocenjivao i hrvatski ekonomista Damir Novotni i on od te ocene ni danas ne odustaje. Ali: „Ja vidim velike promene na tržištu da vam pravo kažem, nove tržišne okolnosti kao što je pojava električnih i hibridnih automobila, što zahteva da ta proizvodnja u Kragujevcu ulazi u nove modele. A sam Fijat, na žalost, nije dovoljno razvijao nove modele, tek sad nešto pokušava. A u Kragujevcu je pitanje da li akcionari, Vlada Republike Srbije i Fijat, imaju dovoljno snage i novca za razvoj novih modela. Ja mislim da nemaju i da bi trebalo razmišljati kako uopšte dalje razvijati tu proizvodnu lokaciju. Bilo bi dobro ako bi se nekako pronašao novac za razvoj novih modela, bilo bi dobro da Vlada Srbije izadje iz tog partnerstva i da se pronadje neki drugi partner koji bi imao novca za razvoj novih motora i novih modela“, kaže Novotni za Ekonomske Vesti.

On dodaje da je u automobilskoj industriji situacija sad takva da „ako ne možete svake godine izbaciti nekoliko novih modela, onda vi na tržištu ne možete biti konkurentni“.

„Jer kako sada stvari stoje, oni u Kragujevcu nemaju dovoljnu tražnju za svoju proizvodnju i ja sam skeptičan što se budućnosti tiče“, kaže Novotni.

Novotni navodi primere vrlo uspešnih proizvodnji automobila u Slovačkoj, Češkoj.

„Pa se nešto i u Madjarskoj razvija dobro, u Poljskoj isto tako, znači nema razloga da se i u Kragujevcu to ne razvija“, kaže on.

Damir Novotni smatra da se ni sada ne može biti negativan prema Fijatovoj investiciji u Kragujevcu.

„Ja sam povoljno ocenio tu investiciju, jer moramo reći da su tamo ipak otvorena neka nova radna mesta. Ne možemo reći da je to ono što je nekad bila Zastava, sećate se, ali je sigurno otvoreno nekoliko hiljada radnih mesta i taj se savez izmedju Vlade i Fijata ipak isplatio“, kaže Novotni i dodaje da „tamo ima i dosta Fijatovih kooperanata i tu su otvorena nova radna mesta i ne možemo biti negativni prema toj investiciji, baš suprotno“.

Novotni smatra da je posao s Fijatom za Srbiju bio mnogo bolji nego posao s US Steel-om u Smederevu.

„Mislim da je to bila dobra odluka, bolja nego u slučaju US Steel-a. Tamošnje rešenje nije bilo dobro, i mi znamo da to nikad ne može biti dobro“, kaže Novotni za Ekonomske Vesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com