Objavljene poslednje ankete: Mobilizacija Francuza sve veća, apstinencija sve manja

Francuski instituti za istraživanje javnog mnjenja objavili su u petak izmedju 18 i 21 čas rezutate svojih poslednjih istraživanja raspoloženja francuskih birača pred nedeljne predsedničke izbore.

Ifor-Fuducial je za Paris Match anketirao 3.000 ljudi, svakog od poslednja tri dana po jednu trećinu, i zaključak je da je mali napredak od 0,5 procentna poena ostvario Emanuel Makron za koga namerava da glasa 24,5 odsto anketiranih. Sledeći kandidati su ostali stabilni: Marin Le Pen sa 22,5 odsto, Fransoa Fijon sa 19,5 odsto, Žan-Lik Melenšon sa 18,5 odsto, Benoa Amon sa 7 odsto i Nikola Dipon-Onjo sa 4 odsto. Ostali neće, prema ovom istraživanju, preći granicu od 2 odsto.

Institut Odoxa za list Le Point je anketirao 992 osobe i došao do sledećih rezultata: Emanuel Makron je izgubio 0,5 procentnih poena, ali je i dalje na čelu sa 24,5 odsto, Marina Le Pen je dobila 1 procentni poen i druga je sa 23 odsto, Fransoa Fijon i Žan-Lik Melenšon izgubili su po 0,5 procentnih poena i za njih namerava da glasa po 19 odsto anketiranih. Benoa Amon je dobio 1,5 procentnih poena i za njega namerava da glasa 7,5 odsto ispitanika.

BVA je istraživanje napravila za La Presse regional i Orange tako što je polovinu obuhvaćenih osoba anketirala u četvrtak pre 21 sat, a ostalu polovinu od četvrtka u 21 sat do petka u podne. Prema toj anketi Emanuel Makron je izgubio 1 procentni poen i sada je izjednačen sa Marin Le Pen – za oboje namerava da glasa po 23 odsto ispitanika, Žan-Lik Melenšom je dobio 0,5 procentnih poena i za njega namerava da glasa 19,5 odsto anketiranih, a Fransoa Fijon je ostao na istom, može da računa na 19 odsto glasova uzorka birača koje obuhvatio BVA.

Prema istraživanjima na koje se poziva francuski list Figaro, poslednji podaci govore da bi apstinencija birača mogla da se kreće izmedju 27 i 28 odsto što je blizu rekorda iz 2002. godine kada je apstinencija iznosila 28.40 odsto. Ali istraživači su zapazili da poslednjih predizbornih dana veoma raste mobilizacija birača oko četiri kandidata – Le Pen, Makron, Fijon, Melenšon – te bi moglo da se desi da apstinencija bude manja nego što se procenjivalo u petak.

Da je konfuzija medju francuskim biračima ogromna, svedoči i podatak do koga je došla agencija Ipsos: čak 58 odsto anketiranih je od januara do aprila ove godine bar jednom promenilo mišljenje o tome za koga namerava da glasa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com