Oprezan savet: Recesija stiže, kud bežati – u zlato ili državne obveznice?

Posmatrači nisu jedinstveni oko trenutka, ali za mnoge je sigurno da se svetska privreda kreće prema recesiji.

Za velike ulagače sad se postavlja pitanje kako diverzifikacijom osigurati svoje ulaganje.

Istorijske analize pokazuju da su ulagači, koji su novac usmeravali samo u akcije, u ovakvim prilikama bili samo na gubitku.

„Istorijske analize pokazuju nesumnjivo da su zlato i 10-godišnje američke obveznice u prošlosti se opravdali kao akcijski diverzifikator. Naročito u vreme pada berzi, zlato i 10-godišnje američke obveznice su većinom rasle i tako se super dopunile”, tvrdi finanzen.net pozivajući se na zaključke eksperata Ronalda-Petera Štoferlea i Marka Valeka.

Tako je bilo u prošlosti.

Ali, s obzirom na sadašnje stanje svetske privrede i državnih dugova, koji eksplodiraju, postavlja se pitanje da li ta strategija diversifikacije i dalje obećava uspeh.

U vremenima rastućih kamata, državne obveznice su bolji akcijski diverzifikator. Ali u uslovima niskih kamata, sve je teže štititi se od pada kurseva akcija dobicima na kursevima obveznica.

„Manevarski prostor centralnih banaka u monetarnoj politici, nije beskonačan“, zaključuju Štoferle i Valek.

Kad se, dakle, u obzir uzme aktuelno tržišno okruženje, izveštaj dva eksperta dolazi do zaključka da su obveznice kao klasično osiguranje od pada akcijskih kurseva sada samo uslovno upotrebljive.

„U okolnostima niskih kamata, državne obveznice su i dalje blizu svoje najviše istorijske vrednosti. U takvoj situaciji, prema našem mišljenju, obveznice kao osiguranje od pada kurseva akcija, treba koristiti s oprezom”, prenosi finanzen.net ocenu eksperata.

Tako da je zlato u tim okolnostima trenutno bolji izbor za diversifikaciju.

„Što je relaksiranija monetarna politika, to bolje za zlato“, tako zaključuju eksperti, a prenosi finanzen.net.

Mada, upozoravaju i na mogućnost neočekivanih mera centralnih banaka jer, „kreativnost i odlučnost centralnih banaka u razvoju novih instrumenta i tumačenjima starih projekata ne treba zanemariti“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com