Ostavka na Kosovu: Gradjanin Haradinaj ponovo putuje u Hag

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo je danas ostavku na funkciju premijera i rekao da će se kao običan gradjanin sledeće nedelje odazvati pozivu Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, čije je sedište u Hagu, kako bi se „suočio sa klevetama“.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Haradinaj je na sednici kosovske vlade govorio vrlo emotivnim tonom i rekao da ostavku podnosi jer čast premijera i države treba čuvati, a da „borbu OVK ne može ukaljati niko i ništa“.

On je održao konferenciju za štampu i rekao da u Hag putuje u svojstvu osumnjičenog, ali da ne zna više detalja.

„Moja država je Kosovo, nedodirljivo multietničko i multijezično Kosovo sa svojom teritorijom i granicom. Na Kosovo se vrši nepravedni pritisak po ceni priznanja od Srbije. Podela i ‘Dodik republika’ su neprihvatljivi za Kosovo i stabilnost u regionu. Cena za priznanje je tržište i taksa treba da bude cena priznanja. Medjunarodna zajednica greši što insistira na nečemu što ne može da se priušti, kosovsko rukovodstvo greši što ne ojačava legitimnost odluke o taksi. Pre ili kasnije shvatiće se kolika se šteta nanosi zemlji zbog nedostatka jedinstva“, prenosi Radio Slobodna Evropa reči Haradinaja koji je podvukao da je „Kosovo zainteresovano za recipročno priznanje unutar postojećih granica“.

Ovo je drugi put da Ramuš Haradinaj podnosi ostavku na funkciju premijera a zbog odlaska u Hag.

Prvi put se to desilo 2005. godine kad je Ramuš Haradinaj optužen za ratne zločine. Haški sud je 2012. godine konačno oslobodio Haradinaja pošto je utvrdio da su zločini zbilja počinjeni, ali nije mogao da utvrdi vezu izmedju optuženog i počinjenih zločina, u nedostatku dokaza i svedoka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com