Oštre sankcije za nastavak divlje gradnje u Beogradu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović održala je danas sastanak sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i gradskim menadžerom Goranom Vesićem koji je bio posvećen rušenju nelegalnih objekata.

mihajlović

Dogovoreno je da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grad Beograd, u narednih deset dana zajednički utvrde spisak objekata koji ne ispunjavaju uslove za ozakonjenje, budući da su građeni nakon stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju i koji moraju biti srušeni.

Zajedničko radno telo Ministarstva i Grada Beograda utvrdilo je na današnjem sastanku kriterijume na osnovu kojih će se odrediti redosled objekata za rušenje na teritoriji Beograda.

Takođe, na sastanku je dogovoreno da timovi Ministarstva koji vrše kontrolu primene Zakona o planiranju i izgradnju i Zakona o ozakonjenju objekata sprovedu narednih dana kontrolu gradskih opština, radi provere zakonitosti rada opštinskih građevinskih inspekcija.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture spremno je da finansijski pomogne da se izvršna rešenja o rušenju objekata na teritoriji beogradskih opština efikasnije izvršavaju.

Zakon o ozakonjenju objekata donet je kako bi pomogao građanima, a od svih lokalnih samouprava Grad Beograd ima najviše nelegalnih objekata, više od 300.000 i to samo onih za koje je podnet zahtev za legalizaciju.

Stvarni broj nezakonito izgrađenih objekata biće poznat kada se završi popis i evidentiranje tih objekata, u skladu sa zakonom.

Objekti koji ne mogu biti ozakonjeni biće srušeni, a svi koji su pokušali da izigraju zakon, bilo da je reč o investitorima koji su nelegalno gradili ili o opštinskim načelnicima ili građevinskim inspektorima, snosiće odgovornost za takvo postupanje, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com