Pad mosta u Djenovi: Dosad 39 mrtvih

Posle jučerašnjeg pada mosta na autoputu kod Djenove žrtve se još prebrojavaju: dosad je nesreća odnela 39 života javljaju italijanski mediji.

Stalni izveštač Frankfurter algemajne cajtunga tvrdi da most, pušten u rad 1967. godine, nikad nije bio kako treba, potporni stubovi tonu različitim tempom, na njemu su permanentno obavljanje popravke. Uprkos toj činjenici, bio je opterećen preko svake mere: dnevno je preko mosta, koji povezuje istočni i zapadni deo grada, u najnovije vreme prolazilo oko 25.000 teretnjaka!

Most, tvrdi dopisnik FAZ-a, povezuje stari deo grada i teretnu luku na istoku, sa zapadnim delom u kome živi dve trećine od ukupno 590.000 Djenoveza i gde se nalaze i kontejnerska luka i aerodrom. Sem toga, autoput na kome se most nalazio, povezuje gradske četvrti, ali je bio i „jedina veza za teretnjake i automobile koji putuje iz pravca Rima i srednje Italije u pravcu Azurne obale ili obratno od zapadne obale italijanske rivijere do istočnog dela severne Italije“.

Dopisnik FAZ-a piše da se već 30 godina razne italijanske instance natežu oko potrebe da se sad već bivši most ubica rastereti. Navodno je konačna odluka o gradnji alternativnog autoputa, na koji bi trebalo da bude preusmeren teretni saobraćaj, trebalo da bude konačno doneta do kraja ove godine. Ali alternativni put vodi kroz planinski predeo oko Djenove te se procenjuje da će gradnja trajati deset godina. Cena: 4 milijarde evra.

One thought on “Pad mosta u Djenovi: Dosad 39 mrtvih

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com