Pismo mladih naučnika: Evo zašto smo mi otišli!

Reakcije na kolumnu univerzitetske profesorke Tanje Karakamiševe-Jovanovske objavljenu u skopskom dnevnom listu Dnevnik o razlozima odlaska mladih ljudi iz Makedonije ne prestaju. Ako ni zbog čega drugog, ta je kolumna imala jednu pozitivnu posledicu: otvorila je diskusiju o temi za koju i Karakamiševa i njeni oponenti smatraju da je dosad tretirana površno. Sama Karakamiševa je na prve reakcije izjavila da su se njeni oponenti uhvatili za nekoliko konstatacija, a da im je suština njene kolumne promakla.

Silueta

Na konstatacije Karakamiševe da mladi Makedoniju napuštaju uglavnom zbog emotivnih i porodičnih problema koji izazivaju depresiju za koju se lek ne traži tamo gde treba nego bekstvom iz sredine koja ih na probleme podseća, profesorki skopskog univerziteta odgovorilo je opširnim otvorenim pismom 20 mladih Makedonaca0, od kojih su 14 doktorski kandidati. Njih 10 živi u Švajcarskoj, pet u Nemačkoj, a ostali u Holandiji, Velikoj Britaniji i Danskoj.

Oni, podvlačeći  da nijedan nije imao nikakvu duševnu bolest, da ni kod jednoga od njih nije dijagnostikovana depresija, da su svi iz funkcionalnih porodica sa kojima su do dana današnjeg u odličnim odnosima, navode da su iz Makedonije otišli iz sledećih razloga:

1. Nismo mogli da nadjemo način da budemo ekonomski nezavisni čak i za vreme osnovnih studija

2. Nismo mogli da nadjemo univerzitet koji je barem medju 500 na Šangajskoj listi, a imali smo kapacitet za to

3. Nismo mogli da nadjemo način da u Makedoniji spremamo doktorat i da možemo da nadjemo grantove za finansiranje istraživačkog rada

4. Nismo mogli da nadjemo investicije za razvoj nove tehnologije i firmu koja će da je komercijalizuje

5. Nismo mogli da nadjemo dovoljno naučnih grupa koje rade i objavljuju radove ne samo na regionalnom nivou nego i na svetskim konferencijama.

One thought on “Pismo mladih naučnika: Evo zašto smo mi otišli!

 • 8. jan. 2016 at 21:50
  Permalink

  E pitanje je sad: zašto države poput Makedonije i Srbije ne mogu svojim mladim naučnicima da pruže ove finansijske i naučne uslove?Odnosno da li ne mogu ili neće.Posebno su interesantni prigovori pod 4. i 5.

  I radi li se ovde o efektu spojenih sudova:Što više mladih sa naučnim kapacitetom odlazi, sve manje će biti mogućnosti da se traženi uslovi obezbede onima koji za njima dolaze.

  Naravno, ne odlazi u inostranstvo samo naučni podmladak.Nego je u novije vreme tražena i kvalifikovana radna snaga.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com