Politička drama u Zagrebu: Ide li Hrvatska na nove izbore?

Posle višečasovne rasprave, Hrvatska narodna stranka odlučila da ne udje u vladu Hrvatske.

Šef te stranke Ivan Vrdoljak je podneo ostavku. On je rekao da je postojala opasnost da se stranka podeli, a pošto je ta stranka njegovo dete, on to nije mogao dozvoliti.

Ceo dan se spekulisalo o mogućnosti koalicije Hrvatske narodne stranke i vladajućeg HDZ-a. Spekulisalo se da bi Vrdoljak trebalo da postane potpredsednik vlade, a HNS da dobije i ministarstva obrazovanja i gradjevine.

U vreme kad je na njenom čelu bila Vesna Pusić, HNS je bila politički otprilike slična Liberalno demokratskoj partiji Čedomira Jovanovića u Srbiji. U medjuvemenu je nešto promenila stav prema HDZ-u, ali je na poslednjim izborima učestvovala u koalciji sa SDP-om.

Uticajni članovi te stanke, Pusićeva, Anka Mrak Taritaš i bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, bili su protiv promene kursa. Vlahušić je čak rekao da bi odluka o koaliciji sa HDZ-om značila da se HNS pretvara u trgovačko društo. Mogli bismo joj odmah večeras napraviti sahranu, rekao je Vlahušić.

Posle odluke predsedništva da ne prihvati ponudu HDZ-a, Vlahušić je rekao da su odbili ogromnu ponudu HDZ-a, ali su ostali stranka.

Ide li Hrvatska na nove izbore?

Hrvatski premijer Andrej Plenković već danas mora pokazati da li poseduje saborsku većinu za izbor četiri ministra, čija su mesta upražnjena raspadom koalicije sa Mostom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com