Porcija sankcija za ovu nedelju: Moskva stavila na crni spisak predsednika EP

Kao odgovor na sankcije koje je Evropska unija, u koordinaciji sa SAD, uvela šestorici ruskih gradjana, 3 naučnim institutima i 14  kompanijama iz Rusije 2. i 22. marta ove godine, u Rusiju je zabranjen ulazak sledećim zvanicnicima iz Evropske unije:

Ivarsu Aboljinšu, predsedniku Nacionalnog saveta Latvije za elektronske medije, Marisu Baltinjšu, direktoru Centra za državni jezik Litvanije, Žaku Meru, članu francuske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Evrope, Jorgu Raupahu, šefu tužilaštva Berlina, Davidu Sasoliju, predsedniku Evropskog parlamenta, Osiju Skotu, šefu švedske Laboratorije za hemijsku, biološku, radijacionu i nuklearnu bezbednost Istražnog instituta totalne odbrane, Iljmaru Tomusku, šefu jezičkog sekretarijata Estonije i Veri Jurovoj, zamenici šefa Evropske komisije za pitanja vrednosti i transparentnosti.

Objavljujući ove sankcije, Ministarstvo inostranih poslova Rusije je podvuklo da „EU produžava politiku nelegitimnih jednostranih ograničavajućih mera u odnosu na ruske gradjane i organizacije“.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen su , kako prenosi ARD, saopštili sledeće:

„Osudjujemo najoštrije današnju odluku ruskih vlasti da osmoro gradjana Evropske unije zabrane ulazak na rusku teritoriju“.

Nemačka vlada je ocenila da su ruske sankcije sadržinski neutemeljene i „doprinose daljem opterećenju odnosa sa Rusijom na nepotreban način“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com