Poslanika ubila politika ili posao, Rusi ili Ukrajinci

U Kijevu je danas ubijen bivši poslanik Državne dume Rusije Denis Voronjenkov (1971), koji je krajem prošle godine, sa suprugom, operskom pevačicom, Marijom Maksutovom, pobegao iz Rusije u Ukrajinu, gde su oboje dobili državljanstvo. Dospevši tamo, tvrdili su da su kao poslanici glasali za prisajedinjenje Krima Rusiji, pod pritiskom.

Sredinom februara protiv Voronjenkova je pokrenuta istraga zbog falsifikovanja zvaničnih dokumenata i prevare i raspisana poternica.

Ubica Voronjenkova, ukrajinski državljanin, umro je i ukrajinski mediji tvrde da je za njim ranije raspisana poternica zbog pranja novca.

Rusija i Ukrajina se medjusobno optužuju za ubistvo Voronjenkova, ali i jedna i druga strana smatraju da je naručeno.

Državni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko već je saopštio da je izdao nalog da se istraga vodi u dva pravca. Prvi je okrenut navodnim ogromnim saznanjima Voronjenkova o švercu ogromnih razmera u kome učestvuje Federalna služba bezbednosti Rusije! Početkom te istrage smatra se takozvani predmet „Tri kita“ u čijoj osnovi je šverc italijanskog nameštaja u periodu 1999-2000. godine. Drugi pravac je okrenut informacijama koje je Voronjenkov Ukrajincima dao o Viktoru Janukoviču.

„Poslanik Voronjenkov je radio u Federalnoj službi za borbu protiv narkotika i šverca RF, imao je specijalni čin pukovnika, i bio je veoma poznat po predmetu ‘Tri kita’, u kome je istragu vodilo njegovo odeljenje. Sam je bio šef odeljenja za pitanje organizovanih kriminalnih grupa. U toku svog rada oni su otkrili da je šverc nameštaja, koji je išao preko prodavnice ‘Tri kita’ samo deo ogromnog šverca Federalne službe bezbednosti Rusije“, tvrdi Lucenko.

Ovu verziju podržava i bivši ruski poslanik Ilja Ponomarjov, sa kojim je Voronjenkov krenuo da se nadje kada je ubijen. Ponomarjov za medije u Ukrajini vrdi da je Voronjenkov hteo da osnuje centar za borbu protiv medjunarodnog pranja novca. On je, tvrdi Ponomarjov, „imao veliku količinu informacija o švercerskim tokovima u Rusiji i, naravno, bio je veoma dragocen dobitak za Ukrajinu“.

Prema nezvaničnim ruskim izvorima, Voronjenkov je imao vrlo zanimljivu biografiju. Završio je vojnu akademiju i doktorirao prava. Obavljao je razne poslove i zauzimao funkcije u Vojnom tužilaštvu RF, Vrhovnom sudu, Federalnoj službi za kontrolu prometa narkotika, a do 2016. godine je bio član Komiteta za bezbednost i borbu protiv korupcije Državne dume kao član poslaničke grupe Komunističke partije RF. Oko njegovih pozicija postoje različite informacije, pa je njegov bivši šef general Aleksandar Buljbov negirao da je Voronjenkov bio medju 12 osoba angažovanih oko velike švercerske afere „Tri kita“. Nezvanični izvori tvrde da je imao čin pukovnika.

Do svog bekstva u Ukrajinu Voronjenkov nije bio u fokusu javnosti.

S druge strane, Leonid Kalašnjikov, šef Komiteta za poslove ZND Državne dume, tvrdi da je Voronjenkov najverovatnije ubijen na biznis osnovi-nekome je nešto ostao dužan!

„Ne mislim da je ubistvo odbeglog u Ukrajinu Voronjenkova povezano s političkom delatnošću – kao političar on ne bi bio interesantan za takvu ‘narudžbu’. Ako je mogao da nanese štetu Rusiji, prenošenjem neke informacije ukrajinskim specijalnim službama, on je to verovatno već uradio. Tako da verziju po kojoj su bivšeg poslanika likvidirale ruske specijalne služne smatram neubedljvom. Osveta nije medju njihovim pravilima. Po mom mišljenju, Voronjenkov je mogao da bude ustreljen u okviru obračuna na biznis osnovi. U ruskom parlamentu on nije stekao reputaciju briljantne političke figure. Ali su zato poznati takvi skandalozni podaci njegove biografije koji mu na teret stavljaju spekulacije sa nekretninama… Očito da je nekome nešto ostao dužan“, smatra Kalašnjikov.

Istražni komitet Ruske Federacije je sredinom februara raspisao poternicu za Voronjenkovim tereteći ga da je 2010-2011. godine učestvovao u falsifikovanju dokumenata iz državnog registra pravnih lica i otimanju nekretnine od 1.500 kvadrata vlasniku firme „TOMA“ Otari Kobahidzeu.

Ta je nekretina, po istrazi u vrednosti od 127 miliona rubalja, prodata firmi Vitalija Kačura ispod cene, a Kačur je navodno Voronjenkovu transferisao oko 1,2 milion dolara. Zanimljivo da je Kobahidze uspeo sudskim putem da povrati imovinu, a sedam lica je zbog ovog slučaja dopalo zatvora uključujući i kupca Kačura koji je dobio najtežu kaznu – četiri godine i dva meseca zatvora. Šest od tih sedam lica napravilo je pogodbu sa tužilaštvom i svedočilo protiv Voronjenkova.

Još je zanimljivije da je danas Otari Kobahidze za ruske medije svedočio da ga je neki dan telefonom pozvala osoba koja se predstavila kao Voronjenkov i rekla mu da želi da se vrati u Rusiju i preda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com