Predsednički izbori u Hrvatskoj: Živopisnih kandidata neće manjkati!

Zasad je sigurno da će kandidati za predsednika Hrvatske biti Zoran Milanović, kao kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske, i Miroslav Škoro, pevač, TV voditelj, političar i nezavisni kandidat.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović samo hoće da na proslavi Dana domovinske zahvalnosti, 5. avgusta učestvuje kao predsednica, a ne kandidatkinja za predsednicu, inače je nesumnjivo da je kandidatkinja i ona. HDZ samo čeka da ona obavi te protokolarne bravure s političkim nabojem, pa da joj i zvanično da svoju podršku.

To je više nego dovoljno izglednih kandidata za gužvu na izborima za predsednika Hrvatske 2019. godine.

Malo ko ozbiljan i politički verziran u Hrvatskoj veruje da je kandidatura Miroslava Škora (57), patriotskog pevača s narodskim smislom za humor, za hrvatskog predsednika spontani odgovor na narodni HRT-poziv.

Kome Škoro, po sopstvenim rečima, nije imao prava da odoli. Jer, treba „promjeniti i, uz božju pomoć, probuditi Hrvatsku“ i „vratiti je narodu“.

Hrvatski novinari, koje je konsultovao više levo orijentisani portal telegram.hr, smatraju da Škoro, s imidžom „pristojnog, dobro odgojenog čoveka, koji nije konfliktan“, želi da vrati u Hrvatsku način vladanja iz 90-tih i da probudi Franju Tudjmana.

„On (Škoro, prim.aut) traži da bude nadredjen vladi. Škoro želi povratak na čvrstu ruku. To bi značilo povratak na potkopavanje demokratskih institucija. Sve je to zamotano u populistički celofan”, misli Tihomir Ponoš, novinar Novog lista.

Treba reći da Škoro ima jasne patriotske zasluge i, za razliku od glumca koji je postao predsednik Ukrajine, nešto stvarnog radnog staža u unutrašnjoj i spoljnoj politici i da bi deo glasova (Hrvatska nije očajna poput Ukrajine) u prvom krugu mogao da uzme, pre svega, Kolindi Grabar – Kitarović.

To bi u prvom, ali ne i u drugom krugu moglo da pomogne još jednom kandidatu iznenadjenja – bivšem hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću.

Sama njegova kandidatura nije toliko iznenadjenje, koliko je iznenadjenja podrška SDP-a koju je dobio. Da će sam vrh SDP-a, na čelu s Davorom Bernardićem svom bivšem šefu tako brzo i odlučno, osokoljen dobrim rezultatom na evropskim izborima, dati podršku, iznenadjenje je, ali prijatno.

Kandidaturu Milanovića još bi trebalo da potvrdi Glavni odbor SDP-a. Deo hrvatskih medija spakuliše da bi tu moglo da se desi da Milanović ne dobije jednoglasnu podršku, što bi, spekuliše se, produbilo dosadašnje podele, ali u većinsku podršku kandidatu malo ko sumnja.

Kolinda Grabar – Kitarović se još smatra neupitnim favoritom na predsedničkim izborima 2020. godine, ali ukoliko bi se Zoranu Milanoviću omakla pobeda, to bi nesumnjivo doprinelo smirivanje unutrašnje borbe za vlast u SDP-u.

Ali, sada je zanimljivije pitanje: Kako bi na unutrašnje odnose u SDP-u uticao ishod u kome Milanović ne bi pobedio, ali bi ostvario vrlo dobar rezultat.

Inače, veruje se da ni Škoro ni Milanović neće u kampanju ići s tkz. svetonazorskim pitanjima, odnosno pitanjima antifašizma-fašizma, komunizma, ustaštva i slično.

O tim pitanjima Škoro misli što i Kolinda Grabar – Kitarović samo što je on za koju stepenicu direktniji i nesklon dnevno-političkim prilagodjavanjima kao ona. A birači to ionako znaju.

Prvo javno pojavljivanje Zorana Milanovića, po objavljivanju kandidature, bilo je pojavljivanje u Brezovici kod Siska, a povodom Dana antifašističke borbe.

Regionalnim temama se takodje ne bi trabalo nadati.

A koje će socijalno-ekonomske teme nametnuti SDP, pitanje je podjednako teško i za tu stranku i za komentatore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com