Predsednički izbori u Ukrajini: Za koga ce glasati Ukrajinci u Rusiji?

U Ukrajini je 31. decembra minule godine objavljen početak predizborne kampanje za predsedničke izbore zakazane za 31. mart 2019.

Istog dana je Centralna izborna komisija Ukrajine objavila odluku o zatvaranju svih pet izbornih mesta u ukrajinskim diplomatskim predstavništvima u Ruskoj Federaciji. Ukrajinski gradjani na radu u Rusiji upućeni su da glasaju u Gruziji, Kazahstanu ili Finskoj.

Prema proceni ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Pavela Klimkina, u Rusiji živi i radi izmedju 2,5 miliona i 3,5 miliona odraslih Ukrajinaca.

Do 2014. godine, kada je došlo do prisajedinjenja Krima Ruskoj Federaciji, ukrajinski državljani su vrlo slabo koristili pravo da glasaju u diplomatskim predstavništvima po svetu uopšte, pa i u Rusiji – na ukrajinskim predsedničkim izborima u maju 2014. godine na izbornim mestima u Rusiji glasala su samo 1.134 Ukrajinca.

Ali situacija se od 2014. godine do danas temeljno promenila.

Prvo, Rusija nije tako žestoko bila zainteresovana za ishod prethodnih, kako je zainteresovana za ishod narednih ukrajinskih predsedničkih izbora, ocenjuje portal strana.ua. Nema nikakve sumnje da bi Moskva rado videla ledja aktuelnom ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku.

Zainteresovanost Moskve ide tako daleko da se ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za štampu prezrivo izjašnjavao o rejtingu aktuelnog ukrajinskog predsednika.

Sem toga, Moskva je prvi put podržala nekog kandidata i „počela da uvodi sankcije protiv političara koji nisu podržali jedinstvenog kandidata jugo-istoka Ukrajine“, a za takvog Kremlj smatra Jurija Bojka, lidera Opozicione platforme „Za život“.

U medjuvremenu su se i broj i struktura Ukrajinaca u Rusiji promenili: većinu sada čine Ukrajinci iz LDNR, odnosno područja Ukrajine zahvaćenih ratom, ocenjuje portal strana.ua. Oni su svakako, kao i Moskva, protiv Petra Porošenka, ali je pitanje da li ih je toliko briga ko će biti predsednik Ukrajine a da zato izostanu dan-dva s posla da bi putovali u Ukrajinu na glasanje.

Moskva bi, medjutim, mogla da ih motiviše pozivom ruskim poslodavcima da im daju slobodne dane i organizacijom prevoza, ocenjuje strana.ua.

Prijavljivanje kandidata za ukrajinske predsedničke izbore traje do 3. februara – kandidat može biti ukrajinski državljanin, star najmanje 35 godina, koji govori državni jezik i najmanje je poslednjih deset godina živeo u Ukrajini. Kandidat mora da položi jemstvo od 2,5 miliona grivni – taj ulog vraća se pobedniku na izborima, kao i učesniku drugog kruga, ako do drugog kruga dodje.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnenja, koje su izmedju 16. i 22. decembra obavili „Socijalni monitoring“ i Ukrajinski institut socijalnih istrazivanja „J. Jaremenko“, na izbore ce sigurno izaći 77,8 odsto Ukrajinaca.

Od ukupnog broja anketiranih (2.045), 13,4 odsto glasalo bi za Juliju Timošenko (18,6% onih koji će sigurno izaći na izbore i vec znaju za koga će glasati).

Za Vladimira Zelenskog glasalo bi 10,8 odsto anketiranih (15% onih koji će sigurno izaći na izbore), za Jurija Bojka 8,5 odsto anketiranih (11,8%), za Anatolija Gričenka 8,1 odsto (11,2%), a za Petra Porošenka 7,7 odsto (10,7%).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com