Pripremaju se nove mere: Žene da rode i odmah nazad na posao

Nedostatak kvalifikovane radne snage mogao bi da uspori rast bruto domaćeg proizvoda i plata već 2018. godine, procenjuje Ministarstvo ekonomskog razvoja Rusije te ministar Maksim Oreškin najavljuje mere koje će mlade majke motivisati da se brzo po rodjenju deteta vrate na posao.

S obzirom da Rusija ima ozbiljne demografske probleme i negativan prirodni priraštaj, kod mladih žena je dosad lobirano da više radjaju, sad im je dodat još jedan zadatak: da više rade. Budući da na tržište rada stižu malobrojne generacije iz 90-ih godina.

„Vlada razradjuje mere kako za smanjivanje stope nezaposlenosti medju mladima tako i za snižavanje stope nezaposlenosti i povećanje ekonomske aktivnosti žena starosti od 20 do 39 godina“, rekao je Oreškin a prenose ruski mediji.

„Ekonomska aktivnost u tim grupama stanovništva niža je nego medju muškarcima a i nivo nezaposlenosti je niži. To je u velikoj meri povezano ne toliko sa željom žena da manje rade nego sa teškoćama oko vaspitanja dece. E tu radimo na nizu mera i ja se neću na tome zaustaviti“, dodao je ministar.

Prve reakcije na ovu najavu su takve da se može očekivati vatrena društvena diskusija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com