Prvi muž Nemačke dao intervju, prvu ženu nije pomenuo

Dr Joahim Zauer dao je svoj prvi intervju „Berliner cajtungu“ a da ono što bi čitaocima bilo najinteresantnije nije pomenuo ni jednom jedinom rečju: kako je to 12 godina biti prvi muž Nemačke?

Prva dama bilo koje zemlje teško da bi se izvukla, mužu gospodje Angele Merkel, nemačke kancelarke, to je pošlo za rukom. Nije odgovorio čak ni o svojim planovima za Božić.

Pitanja i odgovori ticali su se isključivo profesije dr Zauera: on je univerzitetski profesor i stručnjak za fizičku i teorijsku hemiju.

Kritikovao je Bolonjsku reformu i svedočio o svojim univerzitetskim iskustva u doba Nemačke Demokratske Republike.

Bolonja je „slobodu nastave jako ograničila i studente orijentisala na čarobnjačku tablicu množenja s utvrdjenim kreditnim poenima po semestru, sa striktnom fiksacijom na module, za koje se moraju ispuniti mnogi formalni kriterijumi“, rekao je profesor Zauer i požalio se da su ta pravila jako opterećujuca.

Povodom svoje univerzitetske karijere u DDR je rekao da se bez članstva u partiji i pripadnosti sistemu nije moglo napredovati, a kako je svaki pokušaj „negativnog“ uticaja bio sprečen naveo je primer: u njegovoj maloj studentskoj grupi bila je žena kojoj su otac, majka i brat bili funkcioneri Štazija.

Jednom su mu zabranili put u Češku, ali, rekao je dr Zauer, on nije razmišljao o begu na Zapad jer „prosto nisam taj tip“.

Još u leto 1989, kad su mase napuštale DDR nije verovao da bi sve moglo ići tako brzo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com